Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία», τη νέα «σύγχρονη και ευέλικτη» στήσιμο του Αρχηγείου «της καρδιάς και του μυαλού εμφανώς του Σώματος», η οποία καθιερώθηκε με τον νόμο 5187 της 21ης Μαρτίου του 2025, τονίζοντας ότι αυτό ενισχύει την ορθή διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων.
«Η μεταποίηση των δομών είναι το πρώτο και κρίσιμο βήμα για μια διαρκή τροποποίηση που θα αναβαθμίσει ριζικά τον τρόπο που σχεδιάζεται, εκπονείται και υλοποιείται μια σύγχρονη πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, με βασικό άξονα την Αστυνομία του 21ου αιώνα», σημειώνει ο υπουργός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά media.
«Η αναδιάρθρωση του Επιτελείου και των υπηρεσιών του Αρχηγείου θα συνεισφέρουν καταλυτικά στον επιτελικό σχεδιασμό, στον συντονισμό και στην αποτελεσματικότερη διοίκηση του επιχειρησιακού βραχίονα της Αστυνομίας. Παράλληλα, θα διαμορφώσουν ένα περιορισμοί συνεργασίας με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων», προσθέτει.
«Τα πλεονεκτήματα της Αστυνομίας του 21ου αιώνα»
Στην ανάρτησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της Αστυνομίας του 21ου αιώνα, που θα στηρίζεται στην φιλοσοφία της Κοινωνικής Αστυνόμευσης, «με έμφαση στη συνολική αντιμετώπιση και κυρίως στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση (ενδοοικογενειακή, έμφυλη, ρατσιστική, βία ανηλίκων κτλ.)», στη διαφάνεια και την λογοδοσία, καθώς και στην αξιοποίηση της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, για την εξόντωση όλων των μορφών εγκλήματος και την αντιμετώπιση των κρίσεων.
«Το Κοινωνικό Συμβόλαιο του 21ου αιώνα δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην αξιοποίηση δεδομένων, στη λογοδοσία και στη διαφάνεια και στην αστυνόμευση με κοινωνικό πρόσωπο και ενσυναίσθηση», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης και καταλήγοντας αναφέρει ότι «τα επόμενα βήματα αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι η νέα Αστυνομική Ακαδημία και ένα σύγχρονο περιορισμοί αξιολόγησης, διαχείρισης και υποστήριξης του προσωπικού».