Πριν 80 χρόνια, η δοκιμή «Trinity» ωθούσε την ανθρωπότητα στην πυρηνική εποχή

7 hours ago 4
Trinity

Η πύρινη σφαίρα της δοκιμής Trinity / Galerie Bilderwelt /Getty Images

Στις 5:29, το πρωί τις 16 Ιουλίου 1945, μία πυρόσφαιρα έλαμψε την έρημο του Νέου Μεξικού : το άκρως απόρρητο πρόγραμμα Μανχάταν του αμερικανικού στρατού απέδιδε τους καρπούς του, με την ομάδα του καθηγητή Ρόμπερτ Οπενχάιμερ να πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική έκρηξη της ιστορίας με την βόμβα «Gadget».

Μόλις 1 κιλό πλουτωνίου ήταν αρκετό για να απελευθερώσει ενέργεια αντίστοιχη με 20.000 τόνους ΤΝΤ, δημιουργώντας μια πύρινη σφαίρα διαμέτρου 300 μέτρων και ένα μανιτάρι καπνού που έφτασε τα 12 χιλιόμετρα ύψος.

Η έκρηξη αυτή σηματοδότησε με βίαιο τρόπο την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 6 Αυγούστου, το αεροσκάφος «Enola Gay» έριξε την πρώτη ατομική βόμβα «Little Boy» στην Χιροσίμα, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους. Ακολούθησε στις 9 Αυγούστου η καταστροφή του Ναγκασάκι με τη βόμβα «Fat Man», που προκάλεσε τον θάνατο 74.000 ανθρώπων.

Μετά τη δοκιμή Trinity, ο Oppenheimer δήλωσε: «Τώρα είμαι ο Θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων», απόσπασμα από τη Bhagavad Gita, ινδουιστικό ιερό κείμενο με 700 στίχους.

Μια φράση που έμεινε στην ιστορία ως το μανιφέστο της πυρηνικής εποχής – της εποχής όπου ο άνθρωπος κατέκτησε τη δύναμη του ατόμου, μια σχεδόν θεϊκή δύναμη, ικανή όμως να οδηγήσει και στην αυτοκαταστροφή του.

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-