ΥΠΕΝ: Η Ενεργειακή Κοινότητα επιστρέφει στην Ελλάδα - 20 χρόνια από την ίδρυση της

7 hours ago 8

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν την χητεία ενεργειακής ενοποίησης της Ευρώπης και της ρεαλιστικής ολοκλήρωσης της πράσινης μετάβασης, ενώ μετά το πέρας του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, έστειλε ένα μήνυμα για τα όσα ακόμα απομένει να γίνουν.

«Η περιοχή μας ήταν – και εξακολουθεί να είναι – ένα κομμάτι της Ευρώπης που δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί» τόνισε και πρόσθεσε.

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος μετά την πρώτη συνεδρίαση, διατί όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη εξέφρασαν ισχυρή δέσμευση για τη σύζευξη των αγορών ενέργειας. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον τομέα του φυσικού αερίου. Έχει επέλθει μια ουσιαστική μεταβολή θέλγητρο στον κάθετο διάδρομο. Πλέον δεν εξαρτόμαστε από το Ρωσικό αέριο – έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που έρχεται δια θαλάσσης από τον Νότο και φτάνει ως την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

«Ωστόσο, απομένει πολύς δρόμος να διανύσουμε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» κατέληξε.

Jorgensen: Τέλος τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Στην τοποθέτηση του, αμέσως μετά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Στέγαση, κ. Dan Jorgensen, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να γίνει πλήρως ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Παράλληλα σημείωσε: «Από τον Φεβρουάριο του 2022, βρισκόμαστε σε διαδικασία απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα – κυρίως από το φυσικό αέριο, αλλά και από τον άνθρακα και το πετρέλαιο».

Ο Ευρωπαΐος Επίτροπος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία: «Δεν θα επιτρέψουμε να εργαλειοποιείται η κόπιασμα εις βάρος μας. Δεν θα συμβάλουμε – ούτε πλάγια – στη χρηματοδότηση του πολεμικού ταμείου της Ρωσίας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου».

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος έχει ήδη καταθέσει τις σχετικές προτάσεις και τώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Lorkowski: Η Ελλάδα είναι το ευρωπαϊκό παράθυρο προς την τσαρσί LNG

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, κ. Artur Lorkowski, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ.

Όπως είπε, η χώρα είναι το ευρωπαϊκό παράθυρο προς την τσαρσί LNG, μέσω των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί.

«Είναι επίσης το σημείο πρόσβασης στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η στενή σύμπραξη με τα Δυτικά Βαλκάνια έχει οικονομικά συμφέροντα για την Ελλάδα – αλλά πέρα από την οικονομία, πρόκειται και για ασφάλεια και σταθερότητα.

Μόνο μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να ενσωματώσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύστημα και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος».

Υπενθυμίζεται πως η Ενεργειακή Κοινότητα οργανώνει τις σχέσεις μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών και να δημιουργήσει ένα νομικό και οικονομικό περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα Δίκτυα Ενέργειας.

Οι κύριοι στόχοι είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό ρυθμιστικό περιορισμοί αγοράς, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει έναν ενιαίο ρυθμιστικό χώρο για το εμπόριο, να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, να βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση και να αναπτύξει τον ανταγωνισμό στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε μια ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-