Συναγερμός για το μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση κλείνει τη δίοδο προς την Ελλάδα - Ηχηρές αντιδράσεις

5 days ago 7

«Γιατί για εμάς η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε μαζικές καραβιές να έρχονται στο όνομα κανενός ψευτοανθρωπισμού», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους «λαθροεισβολείς» και πλέον «ο δρόμος από δω και πέρα θα είναι ή φυλακή ή έξοδος».

Αντίστοιχα από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε από τη Βουλή ότι «υπάρχει βάσει απειλή» και πως «η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη». Μάλιστα, τόνισε ότι για «εμάς δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα, όπου το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών».

Ο προβληματισμός άλλωστε για τη νέα μεταναστευτική δίοδο, που οι διακινητές εκμεταλλεύονται το τελευταίο διάστημα επιλέγοντας ως σημείο αναχώρησης τη Λιβύη και προορισμό τον Ελληνικό νότο, είναι έντονος στις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες, με τις εικόνες των τελευταίων ημερών να επιβεβαιώνουν την θορύβηση που επικρατεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές το πρώτο εξάμηνο του 2025, η κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική διαδρομή της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 39% όλων των παράτυπων αφίξεων.

H νέα στρατηγική

Το νέο δόγμα για το μεταναστευτικό φέρνει τροπολογία που «παγώνει» τη χορήγηση ασύλου για τρεις μήνες προς όλους τους μετανάστες που φτάνουν μέσω του παράνομου θαλάσσιου διαδρόμου από τη Βόρεια Αφρική στην Κρήτη, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κλειστά κέντρα κράτησης. Επιπλέον, έρχονται αλλαγές στα επιδόματα και περικοπές στο οψολόγιο των δομών φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, η κράτος ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του πρώτου κλειστού κέντρου κράτησης στην Κρήτη. Eπικρατέστερη τοποθεσία είναι σύμφωνα με πληροφορίες το στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Ο Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες, μεταξύ αυτών και οι επιδοτήσεις ενοικίου από το πρόγραμμα «Ήλιος». Μετά την απόρριψη ασύλου η παραμονή του μετανάστη ισούται με ποινικό αδίκημα, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, με 5 χρόνια φυλάκισης χωρίς επιδόματα, σημειώνοντας ναι πως το 60% όσων δεν παίρνουν προστασία είναι άντρες μεταξύ 18 και 30 ετών.

Για την κυβέρνηση, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι κομβική σε κάθε επίπεδο, καθώς μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα. Το βάρος πέφτει όχι μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και στο τι ακολουθεί την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αποκτά αυτόματα ένα δυνατό επιχείρημα έναντι της Ευρώπης αλλά και έναντι του εσωτερικού ακροατηρίου για μια πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το προφανές τόσο της δυσάρεστης εξέλιξης με την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής όσο και της ακύρωσης των άκρως απαραίτητων συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και ανατολικής Λιβύης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.

«Μπλόκο» στους παράνομους μετανάστες βάζει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, η κατάθεση της τροπολογίας για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά από την Βόρεια Αφρική αποτελεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή.

Στα νέα, έκτακτα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη περιλαμβάνονται:

  • Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη.
  • Μείωση των επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μετά το «μπλόκο» Χαφτάρ στην ευρωπαϊκή αποστολή στην Ανατολική Λιβύη και ενώ συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες στη Βουλή 3 μέτρα για την αναχαίτηση της λαθρομετανάστευσης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κράτος στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στους διακινητές και τους «δυνητικούς τους πελάτες» πως «η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», τονίζοντας ότι η αντίδρασή της θα είναι «νόμιμη και πολύ αυστηρή».

Στο μεταξύ, από την πλευρά του Μαξίμου δεν υπάρχει διάθεση να ανέβουν οι τόνοι απέναντι στην πλευρά Χαφτάρ, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι η Αθήνα εκτός από την ευρωπαϊκή απάντηση στον Χαφτάρ έχει διπλή στόχευση. Αφενός να μην έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με τον Χαφτάρ λόγω των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο μαζί του.

Πληροφορίες για μαζικές αποσπάσεις από Έβρο

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, η κράτος προγραμματίζει μαζικές αποσπάσεις συνοριοφυλάκων από Έβρο και νησιά προκειμένου να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από αύριο, Παρασκευή, και για πρώτη φορά, 42 συνοριοφύλακες από τον Έβρο και τη Θράκη θα αποσπαστούν σε δομές μεταναστών στη νότια Ελλάδα.

Πρόκειται, ειδικότερα, για 42 συνοριοφύλακες ορισμένου και μόνιμου χρόνου, τους οποίους θα ακολουθήσουν 61 συνοριοφύλακες από την αστυνομική διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και 22 συνοριοφύλακες από το νότιο Αιγαίο.

Η απόσπασή τους έχει διάρκεια ένα μήνα, ενώ εάν κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με τον κανονισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να παραταθεί εάν οι έκτακτες ανάγκες το απαιτήσουν, ως και έξι μήνες.

Κομισιόν: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση»

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ενήμερη για το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης, περί τρίμηνης αναστολής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετική κατάσταση».

«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής.

Ο όμοιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».

«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Μ. Λαμέρτ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή ακούμπημα με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά και με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών και πως είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξη αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες εταίρους».

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη, Λάιεν και Μελόνι

Στο μεταξύ, μετά το «μπλόκο» Χαφτάρ στη Βεγγάζη, η Κομισιόν επιχειρεί νέα απόπειρα για την επαναπροσέγγιση της Λιβύης, συμφωνώντας σε νέα αποστολή προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κρατικές πηγές συμφωνήθηκε με την Κομισιόν η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αντέλα στη Ρώμη, στο κενό της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και συμφωνήθηκε η χητεία επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη.

Αντιδράσεις και εκκλήσεις για απόσυρση

«Κόκκινο πανί» αποτελεί η κυβερνητική τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κράτος για αλόγημα χειρισμούς στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή (10/07), στις 10:00, θα γινει η ονομαστική ψηφοφορία που εχει ζητησει το ΚΚΕ και θα συζητηθεί και η ένσταση αντισυνταγματικότητας που εχει υποβληθεί από την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι προτάσεις αναμένεται να καταψηφιστούν, αφού η Νέα Δημοκρατία, που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιμένει στην ψήφιση της ρύθμισης.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή τα κόμματα της Αριστεράς έθεσαν εξαρχής θέμα απόσυρσης της τροπολογίας.

Ουσιαστικά μέτρα αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητεί το ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη και με το δικό σας μυαλό, το βαθιά συντηρητικό και ακραίο δεν είναι αντικίνητρο. Αντικίνητρο είναι οι συμβάσεις και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και τρίτων κρατών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως, «ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμαστούμε ως χώρα για τη νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τώρα που η Κρήτη δέχεται μεγάλη πίεση, επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βάζει θέμα απόσυρσης της επαίσχυντης τροπολογίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.

Έκκληση από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Προτρέπω τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να απορρίψουν την τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της καταγραφής αιτήσεων ασύλου από άτομα που φθάνουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης τους», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (10/7), ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο’ Φλάχερτι.

«Η συμβουλή αυτή θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε καταστάσεις όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, καθώς και από άλλα νομικά μέσα όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Ο’ Φλαχέρτι.

«Είμαι επίσης ενήμερος για πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η τσάκωμα και κράτηση όλων των προσώπων, που αφορά η τροπολογία αυτή, τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα δημιουργούσαν περαιτέρω ζητήματα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

«Αναγνωρίζω ότι η αυξανόμενη ροή αφίξεων στη Γαύδο και την Κρήτη τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, όπως τόνισα κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανθρωπιστική κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη εάν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει έγκαιρα την ένδεια δομών υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων πρέπει να σέβονται τα ισχύοντα διεθνή νομικά μέσα. Με άλλα λόγια, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των ενδιαφερομένων προσώπων γίνονται σεβαστά, ότι οι ανάγκες τους για προστασία αξιολογούνται μεμονωμένα και αποτελεσματικά, και ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία αποκτούν πρόσβαση σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας», κατέληξε.

Ύπατη Αρμοστεία: Το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

Την αντίθεσή της στην τροπολογία εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζοντας πως, «το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και ισχύει για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πώς ή από το πού έφτασε σε μια χώρα».

«Το να επιστρέφονται άνθρωποι σε μέρη όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν απειλές για τη ζωή ή την ελευθερία τους θα παραβίαζε την έναρξη της μη επαναπροώθησης (non-refoulement). Τα κράτη δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτή τη σημαντική έναρξη του διεθνούς δικαίου» προσθέτει, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «πολλοί από τους ανθρώπους που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ελλάδα είναι μετανάστες, αλλά άλλοι είναι πρόσφυγες – άνθρωποι που διαφεύγουν από συγκρούσεις, βία και διωγμούς, και ιδίως άτομα από το Σουδάν. Οι αιτούντες προστασία που εισέρχονται παράτυπα στο έδαφος ενός κράτους δεν θα πρέπει να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση μπροστά των αρχών».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-