Για πρώτη φορά μηνιαίο πλεόνασμα (ισχνό) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε η χώρα, μετά από τρία χρόνια.
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, χωρίς ωστόσο να αποτελεί ευκαιρία για πανηγύρια, καθώς το έλλειμα παραμένει μεγάλο, φτάνοντας στα 6,4 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο (Ιανουάριο-Μάιος) του 2025.
Το έλλειμα μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών υποχώρησε, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 4,2% (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 5,6% (-4,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 4,6% και οι αντίστοιχες εισαγωγές άνοδο κατά 2,5% (6,7% και 1,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών υποχώρησε, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου μεταφορών, που αντισταθμίστηκε έως ένα βαθμό από τη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 12,7%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε σημαντικά, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων διευρύνθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024, λόγω του μηδενισμού σχεδόν των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, αν και οι καθαρές εισπράξεις στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας μειώθηκαν.
Για πρώτη φορά μηνιαίο πλεόνασμα μετά από τρία χρόνια
Πλεόνασμα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ (196,5 εκατ. ευρώ) εμφάνισε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τον Μάιο, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2024 το Ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα 2,32 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί κατά κύριο λόγο στον τομέα των υπηρεσιών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, εμφάνισε φέτος τον Μάιο πλεόνασμα 2,21 δισεκατομμυρίων, από 1,88 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας και το 20% της απασχόλησης.
Παράλληλα βελτιωμένη ήταν και η εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας καθώς το σχετικό έλλειμμα περιορίστηκε φέτος τον Μάιο στα 2,3 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2024.