Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων παραμένει «αγκάθι» και για τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως άλλωστε και για πολλούς της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όμως πλέον είναι έντονο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν εμφανώς οι ανάγκες λόγω της τουριστικής κίνησης είναι αυξημένες και ο ανταγωνισμός εντονότερος, δεδομένου ότι σε αναζήτηση προσωπικού βρίσκονται αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 77% των επιχειρήσεων σε λιανεμπόριο-αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών, δηλώνει κενές θέσεις εργασίας το φετινό καλοκαίρι. Το 31% αναφέρει 1-25 κενές θέσεις, το 7% 25-100 κενές θέσεις, το 5% 100-200 κενές θέσεις, το 11% 200-500 κενές θέσεις και το 5% πάνω από 500. «Αν και δεν είναι εφικτό να γίνει καταφανής υπολογισμός του πλήρους αριθμού κενών θέσεων εργασίας, είναι σαφές ότι πρόκειται για αρκετές χιλιάδες» επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ.
Για μεγάλη κινητικότητα προσωπικού στις επιχειρήσεις του κλάδου, η οποία φτάνει το 25-30% του συνόλου, είχε κάνει λόγο, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και επικεφαλής του ομίλου METRO AEBE, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης επισημαίνοντας πως εντονότερα παρατηρείται σε νεότερες ηλικίες εργαζομένων.
Οι 2 -τρεις πρώτοι μήνες από την πρόσληψη, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν το κρισιμότερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυρίως αποχωρούν οι εργαζόμενοι αν και παρατηρούνται παραιτήσεις επιπλέον και μέσα στις δυο πρώτες μέρες. «Οι αυξήσεις μισθών πρέπει να συνεχιστούν για να καλύψουν το αυξημένο αξία ζωής» σημείωνε ο κ. Παντελιάδης σχετικά με τις απολαβές των εργαζομένων.
Για οξύ πρόβλημα ειδικά στα καταστήματα που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων είναι εντονότερη, έχει κάνει λόγο από την πλευρά του και ο marque president της ΑΒ Βασιλόπουλος, κ. Νίκος Λαβίδας.
Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει επιπλέον ότι το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού – ανάπτυξης στελεχών έρχεται τρίτο – σε ποσοστό 89% - μεταξύ των προβληματισμών που διατυπώνουν οι ερωτηθέντες. Το 65% ναι το χαρακτηρίζει ως «μεγάλο πρόβλημα». Το βασικότερο πάντως πρόβλημα που απασχολεί τα στελέχη της αγοράς βάσει των απαντήσεων είναι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας (σε ποσοστό 99%) ενώ εξίσου σημαντικό ζήτημα (96%) είναι το αξία προμήθειας προϊόντων και πρώτων υλών.