Ύστερα από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποκλεισμού, η καναδική πολυεθνική Aylo, στην οποία ανήκουν γνωστές πορνογραφικές ιστοσελίδες όπως τα Pornhub, YouPorn και Redtube, αποκατέστησε την πρόσβαση των χρηστών της στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί απόφαση γαλλικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές της χώρας δεν έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλλουν απαιτήσεις επαλήθευσης ηλικίας σε εταιρείες με έδρα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Aylo διατηρεί την ευρωπαϊκή της έδρα στην Κύπρο.
Προσβάσιμες ξανά οι πορνογραφικές ιστοσελίδες στη Γαλλία
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία χαρακτήρισε την απόφαση ως ευκαιρία για την επανεξέταση «πιο αποτελεσματικών λύσεων», ενόψει και της επικείμενης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξή της στην επαλήθευση ηλικίας σε επίπεδο συσκευής και όχι διαδικτυακής πλατφόρμας, επικαλούμενη την ανάγκη διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο παραμένει υψηλά στην ατζέντα αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Γαλλία βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των προσπαθειών, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων Κλάρα Σαπά να προωθούν τη θεσμοθέτηση κατώτατου ορίου ηλικίας – στα 15 έτη – για την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.
Τι γίνεται σε άλλες χώρες
Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έχουν επίσης επιβάλλει περιορισμούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες ενηλίκων που σχετίζονται με την ηλικία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιβολή περιορισμών πρόσβασης σε ιστοσελίδες ενηλίκων αποτελεί βασικό πυλώνα του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (Online Safety Act), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2023. Η ρυθμιστική αρχή Ofcom έχει αναλάβει την επίβλεψη και την εφαρμογή των μέτρων, με τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν πορνογραφικό περιεχόμενο να πρέπει να εφαρμόσουν «ισχυρούς» ελέγχους ηλικίας μέχρι τον Ιούλιο του 2025 το αργότερο.
Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά περιβάλλοντα παγκοσμίως όσον αφορά την πρόσβαση σε περιεχόμενο ενηλίκων στο διαδίκτυο. Το νομικό πλαίσιο βασίζεται κυρίως στην Κρατική Συνθήκη για την Προστασία των Ανηλίκων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Jugendmedienschutz-Staatsvertrag – JMStV), που εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2002.
Η αρμόδια αρχή, η Επιτροπή για την Προστασία των Ανηλίκων στα Μέσα (KJM), θεωρεί επαρκή μόνο συστήματα που είναι ισοδύναμα με την επαλήθευση πρόσωπο με πρόσωπο.