Προσωρινή δικαίωση για την Καϊλή: Αίρεται «μπλόκο» σε πρόσβασή της σε έγγραφα

2 days ago 3

Όπως αναφέρει το Politico, η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει τα έγγραφα επικαλούμενη τον κανονισμό διαφάνειας της ΕΕ, όμως το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει το αίτημά της τον Ιούλιο του 2023, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη δικαστική έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφάρμοσε εσφαλμένα τον κανονισμό διαφάνειας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η αποκάλυψη των εγγράφων θα έθετε σε κίνδυνο την εκκρεμή σκέψη ή θα παραβίαζε τη δικαστική ισοτιμία.

«Τα αιτηθέντα έγγραφα δεν συντάχθηκαν για τις ανάγκες της δικαστικής διαδικασίας και δεν περιλαμβάνουν εσωτερικές θέσεις του Κοινοβουλίου για την υπόθεση», αναφέρεται στη σχετική κύρωση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διευκρίνισε επίσης ότι το αντικείμενο των εγγράφων που ζήτησε η Καϊλή δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί εις βάρος της. Συνεπώς, η πρόσβαση σε αυτά δεν μπορεί να απορριφθεί για λόγους προστασίας της δικαστικής διαδικασίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 46χρονη Εύα Καϊλή διετέλεσε ευρωβουλευτής με την Ελλάδα από το 2014 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και συνελήφθη με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονται με το σούσουρο Qatargate που αφορά υποτιθέμενες επιχειρήσεις επιρροής ξένων κρατών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε την άρση της ευρωβουλευτικής της ασυλίας, βασιζόμενη σε έκθεση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF), η οποία έκανε λόγο για υποψίες απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης, κυρίως όσον αφορά ατασθαλίες σε μισθοδοσίες βοηθών.

Προσφυγές και εξελίξεις

Η Καϊλή προσέβαλε την απαίτηση άρσης ασυλίας τον Φεβρουάριο του 2023, με τον συνήγορό της, Σπύρο Παππά, να χαρακτηρίζει την κόπιασμα της Εισαγγελίας «αδικαιολόγητη», καθώς –όπως ισχυρίστηκε– η έρευνα της OLAF είχε ήδη ολοκληρωθεί και αφορούσε γεγονότα περασμένων ετών.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την άρση της ασυλίας της, προκειμένου να συνεχιστεί η δίωξη της από την EPPO και την OLAF.

Η κύρωση του Γενικού Δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα μια προσωρινή δικαίωση για την Καϊλή, η οποία συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ενοχή στην σκέψη Qatargate.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-