Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έχει καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε δια του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα ψηφίσει «παρών».
Η κατάθεση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από δέσμη αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων
- Φυλάκιση ως 5 ετών για όσους παραμένουν μετά την απόρριψη του ασύλου.
- Διαβάστε αναλυτικά: «Φρένο» στις ροές μεταναστών από Λιβύη βάζει η Ελλάδα - Το πλέγμα των μέτρων
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος» και προσέθεσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να μείνει».
- Διαβάστε αναλυτικά: Πλεύρης στη Βουλή: Η χώρα δέχεται εισβολή - Ο δρόμος για τους λαθρομετανάστες είναι φυλακή ή έξοδος
Επιπλέον ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα: «δεν στοχεύουν σε τιμωρητική λογική, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή – η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη παράνομης εισόδου» αλλά και πως «η νέα συντονισμός βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020 και παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πολωνία». Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στις ακτές της Δυτικής Λιβύης βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστεύετε ότι θα επιτραπεί αυτή η ροή, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού».
Από τη δική του πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνισε πως: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει».
- Διαβάστε αναλυτικά: Μαρινάκης: Ο Πλεύρης δεν είπε ότι οι μετανάστες δεν θα πρέπει να σιτίζονται
«Παρών» από το ΠΑΣΟΚ – Διαφοροποιείται ο Δούκας
Με «παρών» στη Βουλή απαντά το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του υπουργείου μετανάστευσης που προβλέπει τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου για μετανάστες που εισέρχονται με πλοιάρια από τη βόρεια Αφρική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Βήμα της Βουλής χαρακτήρισε επικοινωνιακό παιχνίδι τη διευθέτηση ή διαταγή και πρόκρινε τη λύση της άμεσης απόρριψης της αίτησης ασύλου για όσους δεν το δικαιούνται και τον επαναπατρισμό στη χώρα τους.
«Εμείς θεωρούμε ότι η λύση είναι μία: Επιταχύνετε τις διαδικασίες απόρριψης του ασύλου, όθεν να επιστρέφουν τώρα αμέσως στις χώρες τους.» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιτέθηκε στον υπουργό Θάνο Πλεύρη για όσα είπε για το οψολόγιο των αιτούντων ασύλου.
«Αν είναι δυνατόν, κ. Πλεύρη, να εκστομίζετε τέτοια πράγματα. Είμαστε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα. Να εκστομίζει ο υπεύθυνος υπουργός ότι «μην έρθετε, θα σας δίνουμε λιγότερο φαγητό. Αν είναι δυνατόν».
- Διαβάστε αναλυτικά: Ανδρουλάκης για το μεταναστευτικό: «Τρύπα στο νερό» η τροπολογία - Η απάντηση Πλεύρη
Αργά το βράδυ ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη.
«Σωστά το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από την Κυβέρνηση νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο η τελική συμβουλή να ήταν και Όχι» ανέφερε το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση»
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, αλλά και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, διατάξεις του Συντάγματος και ζήτησαν την αποτράβηγμα της.
Μάλιστα, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ μίλησε για «αυθαίρετη και ντροπιαστική αφαίρεση του δικαιώματος ξεριζωμένων ανθρώπων να καταθέτουν απαίτηση ασύλου», κάλεσε την κράτος να αποσύρει την τροπολογία σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε ότι θα κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την αποτράβηγμα της ρύθμισης ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός υποστηρίζοντας ότι «αυτό που φέρνει η κράτος είναι παράνομο και ντροπιαστικό».
«Η τροπολογία είναι επαίσχυντη ρατσιστική και πρέπει να αποσυρθεί τώρα», ανέφερε η κα Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά ενώ η κα Κωνστατοπούλου κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μίλησε για «θεσμοθέτηση του ρατσισμού», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις Όρμπαν που αυτοεξαιρούν τη χώρα από το Διεθνές Δίκαιο.
«Είναι αίσχος αυτό το οποίο γίνεται. Θα σας συνοδεύει στην ιστορία. Ένας υπουργός μπήκε εδώ και είπε ότι γίνεται εισβολή. Από ποιον γίνεται εισβολή, αν υπάρχει κράτος που μας επιτίθεται πρέπει να το κατονομάσετε και να μας πείτε τι εισηγείστε. Έχουμε μια μετάπτωση με αντιδημοκρατική, ρατσιστική λειτουργία. Σας έβαλε ο Μητσοτάκης εκεί για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Και αυτό που καταφέρατε είναι να βάλετε την Χρυσή Αυγή στην Βουλή, παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Παραβιάζετε όλο το κεκτημένο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας το παίζετε ευρωπαίοι» είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Απαντώντας, ο Θάνος Πλεύρης είπε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εσείς είσαστε η πρόεδρος της Βουλής της Μόριας. Είπατε εγκληματίες τους λιμενικούς. Να σέβεστε το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι μια τροπολογία που πατάει σε αυτήν που έγινε στον Έβρο. Να αφήσουμε όλη αυτή τη συζήτηση του αυτόανθρωπισμού και ας πάμε στην επισημασία ότι η χώρα πρέπει να προστατευθεί».