Ο υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ζητήσει από τον στρατό να προωθήσει τα σχέδια για τη ζώνη αυτή, η οποία τελικά θα περιλάμβανε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας.
Η περιοχή θα χτιστεί στα ερείπια της πόλης Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, και μόλις οι Παλαιστίνιοι εισέλθουν σε αυτή, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν. Ο Κατζ δεσμεύτηκε επίσης για την υλοποίηση σχεδίου μετανάστευσης Παλαιστινίων από τη Γάζα.
«Είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λυπάμαι», δήλωσε ο Όλμερτ στην εφημερίδα The Guardian την Κυριακή (13/7).
«Αν αυτοί οι Παλαιστίνιοι απελαθούν στη νέα «ανθρωπιστική πόλη», τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας εθνοκάθαρσης», πρόσθεσε.
Πυρά από το γραφείο του Νετανιάχου
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απαντώντας στα ερμηνεύματα του Ολμέρτ τον χαρακτήρισε «καταδικασμένο κακούργημα που ντροπιάζει το Ισραήλ στο CNNi». Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο ανέφερε: «Εμείς εκκενώνουμε τους αμάχους. Η Χαμάς τους εμποδίζει. Το αποκαλεί αυτό ανοσιούργημα πολέμου;» Υπενθυμίζεται ότι ο Ολμέρτ αποφυλακίστηκε το 2017 μετά από 16 μήνες φυλάκισης για κατηγορίες διαφθοράς.
Αυτή δεν είναι η πρώτη κίνηση καθώς ο Ολμέρτ έχει στο παρελθόν καταδικάσει τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Τον Μάιο, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί το Ισραήλ από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. «Τι είναι αυτό αν δεν είναι ανοσιούργημα πολέμου;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο CNNi.
Ο όμοιος είπε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του «διαπράττουν ενέργειες που δεν μπορούν να ερμηνευθούν με κανέναν άλλο τρόπο». Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
Τα τελευταία ερμηνεύματα του Ολμέρτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 ως το 2009, προκαλούν έντονες αντιδράσεις, ειδικά επειδή οι συγκρίσεις με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ισραήλ θεωρούνται ωσπεράν αδιανόητες. Αλλά ο Ολμέρτ τόνισε ότι ήταν η «αναπόφευκτη ερμηνεία» των σχεδίων.
«Όταν χτίζουν ένα στρατόπεδο όπου προγραμματίζουν να «καθαρίσουν» περισσότερο από το μισό της Γάζας, τότε η αναπόφευκτη κατανόηση της στρατηγικής αυτής είναι ότι δεν είναι να σώσουν (τους Παλαιστίνιους). Είναι να τους απελάσουν, να τους διώξουν και να τους πετάξουν», δήλωσε ο Ολμέρτ στον Guardian.
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση
Τα σχέδια του Κατζ για αυτό που ονόμασε «ανθρωπιστική πόλη» συζητήθηκαν σε συνάντηση με τον Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. Αλλά αφού τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μήνες για την κατασκευή της ζώνης και δισεκατομμύρια δολάρια, η πηγή είπε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε να γίνει η εγκατάστασή της συντομότερη και λιγότερο δαπανηρή.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, καταδίκασε τα σχέδια ως μια απόπειρα του Νετανιάχου να αφήσει τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του «να τρελαθούν με ακραίες φαντασιώσεις μόνο και μόνο για να διατηρήσει τον συνασπισμό του». Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαπίντ ζήτησε να «τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστραφούν οι όμηροι».
Με τη σειρά του ο Μάικλ Σφαρντ, Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στο CNNi την περασμένη εβδομάδα ότι το πλάνο του Κατζ ισοδυναμεί με τη βίαιη μεταφορά ενός πληθυσμού στο περιορισμοί της προετοιμασίας για απέλαση. Και τα 2 αυτά αποτελούν εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.
«Εάν γίνουν σε μαζική κλίμακα - ολόκληρες κοινότητες - μπορούν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο Σφαρντ, απορρίπτοντας την επίνοια ότι οποιαδήποτε αλάργεμα από τη Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντική.