Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό και για τις 2 υποθέσεις προϊωνίζεται σκληρή τρακάρισμα στη Βουλή με την κυβέρνηση, που διαθέτει το καθοριστικό «χαρτί» της πλειοψηφίας να περνάει - όσο κι αν βρίσκεται σε δύσκολη συγκυρία – και στις 2 περιπτώσεις τις προτάσεις της και την Αντιπολίτευση από θέση καταγγελτική να «ακονίζει μαχαίρια» όθεν τουλάχιστον να πλήξει την κράτος και να κερδίσει σε επίπεδο εντυπώσεων. Απόδειξη ότι σε όλες τις συζητήσεις συμμετέχουν πλέον οι αρχηγοί των κομμάτων που παίρνουν πάνω τους όλο το αντιπολιτευτικό παιχνίδι, κάτι που θα συμβεί και στις τρεις συνεδριάσεις που επίκεινται, ενώ από την κυβερνητική πλευρά σε τέτοιες περιστάσεις, η διαδικασία θεωρείται κοινοβουλευτική οπότε ο πρωθυπουργός δεν συμμετέχει και συνήθως την κράτος εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η εβδομάδα που αρχίζει έχει ως επίκεντρο την συζήτηση της Τρίτης, 22 Ιουλίου, οπότε θα εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το συμπέρασμα της Νέας Δημοκρατίας για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία των Τεμπών. Το συμπέρασμα ζητεί την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, όμως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την “fast track” διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή και κάνουν λόγο για μεθόδευση και “κουκούλωμα” από την πλειοψηφία όθεν να “πέσει στα μαλακά” ο υπουργός της.
Το συμπέρασμα της ΝΔ, προτείνει προς την Ολομέλεια της Βουλής την κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και ειδικότερα διότι κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2021 ως και 28/2/2023 κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022 εκ προθέσεως και με σκοπό να βλάψει οικονομικά την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» παρέλειψε:
α. να καθορίσει ένα επαρκές περιορισμοί χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων,
β. να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή κύρωση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η συμβουλή άσκησης δίωξης, σε προκειμένω ο Κώστας Καραμανλής, να εμφανιστεί ενώπιόν της και να ακουστεί. Ωστόσο ο πρώην υπουργός αναμένεται να καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αμέσως μετά τη πέρας της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την συμβουλή της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται εκγύμναση δίωξης. Η κύρωση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, 151 εμφανώς βουλευτές.
Μετά την ψήφιση του πορίσματος η σκέψη φεύγει από τη Βουλή και περνάει στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε και συγκροτείται το Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του.
Κατόπιν, το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου 28-31 Ιουλίου και αναλόγως των υποχρεώσεων των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα προγραμματίσει τις 2 ειδικές συνεδριάσεις, οι οποίες απομένουν ως την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι.
Η πρώτη είναι αυτή για την συμβουλή της ΝΔ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυση του Οργανισμού το 1998 και η δεύτερη είναι η συζήτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά, για την συμβουλή Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών οι οποίες προφανώς και θα απορριφθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, και ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά στο ότι η πλευρά της πλειοψηφίας με την πρότασή της για Εξεταστική από το 1998, βάζει στο «κάδρο» και το ΠΑΣΟΚ για το «διαχρονικό σκάνδαλο» και αναζητά τις πολιτικές ευθύνες της υπόθεσης, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν την διερεύνηση της υπόθεσης για ποινικές ευθύνες 2 υπουργών. Αυτή είναι άλλωστε και η ασυνταιριασιά των 2 Επιτροπών, αφού η Εξεταστική διερευνά πολιτικές ευθύνες η δε Προανακριτική, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών.
Η Εξεταστική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτών Αρχών καθώς και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών αλλά δεν μπορεί να ασχοληθεί με θέματα που άπτονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπως μπορεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η Προανακριτική Επιτροπή.
Η Εξεταστική βέβαια, μπορεί αν κατά την διερεύνηση υποθέσεων προκύψουν ενδείξεις να ζητήσει συμβουλή Προανακριτικής Επιτροπής, βάση για τη συγκρότηση της οποίας αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του ισχύοντος Συντάγματος.