Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου, για την κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις που είχε κάνει το 2011, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τις αρχές του κράτους δικαίου ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «ποιος έρχεται στην Ελλάδα και δεν δικαιούται διεθνή προστασία δεν είναι ευπρόσδεκτος» και υπογράμμισε:
«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου δεν θα είναι πλέον ξενοδοχείο όποιου έρχεται στην χώρα μας. Για όσους έρχονται που δεν δικαιούνται άσυλο, η επιλογή θα είναι επιστροφή ή φυλακή».
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει ο προκάτοχός του Μάκης Βορίδης και έχει 3 εμβληματικά στοιχεία: θα γνωρίζουν όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός νομιμοποίησης. Εάν κριθεί ότι δεν μπορεί να πάρει άσυλο, η επιλογή του θα είναι να φύγει από την χώρα, αντιθέτως θα είναι αντίπαλος με το ποινικό αδίκημα της παραμονής, που θα εκτελείται τώρα αμέσως μόλις δικαστεί και θα πηγαίνει φυλακή.
Οι πρώτες κινήσεις
Αναφερόμενος στις τέσσερις ημέρες που είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε πως «έχω προβεί στις εξής ενέργειες: ζήτησα να έχω το ακριβές αξία του κάθε μετανάστη που βρίσκεται σε στήσιμο και να γίνει μια επαναπροσέγγιση σε όλες τις παροχές και στα επιδόματα που δίνονται, διατί πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων φορολογουμένων, που πολλοί βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και πληρώνουν την ξενοδοχειακή υπηρεσία στους μετανάστες. Ζήτησα να ελεγχθούν τα κονδύλια "σεντς προς σεντς" που έχουν δοθεί στις ΜΚΟ διατί όλα τα προγράμματα της ΕΕ περνάνε μέσα από τις ΜΚΟ, που ο ρόλος τους δεν είναι αλτρουιστικός, αλλά επάγγελμα».
Στην ξανακοίταγμα του Ασύλου, που γίνεται στο περιορισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, έδωσα εντολή να υπάρξουν διατάξεις για να υπάρξει πιο αυστηρή πολιτική χορήγησης ασύλου. Στο περιορισμοί του νέου Κανονισμού Επιστροφών, που αυτή την στιγμή δρομολογείται στη ΕΕ, ήδη κατά την συνάντηση που είχα την Τρίτη με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τον ενημέρωσα ότι θέλουμε να έχουμε πολύ πιο σκληρό περιορισμοί επιστροφών ως προς την χορήγηση του ασύλου και των σταδίων που υπάρχουν, που τώρα είναι αποτρεπτικά των επιστροφών». Παράλληλα είπε: «Είμαστε σε συνεννόηση για να αυξηθούν οι πτήσεις των επιστροφών, διατί πραγματικά μπορεί να έχουμε περισσότερες επιστροφές και με το υφιστάμενο καθεστώς. Πηγαίνουμε στην κατεύθυνση να εφαρμόζουμε την διοικητική κράτηση ως αποτροπή».
Ο κ. Πλεύρης, επίσης, ανέφερε ότι ήδη, με την υφυπουργό, ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση σχετικά με την διαπίστωση της ανηλικότητας. Σημειώνεται ότι «όποιος αρνείται να κάνει τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ανηλικότητά του θα θεωρείται ενήλικος».
Αντικίνητρα στους παράνομους μετανάστες
Ο υπουργός δήλωσε πως είναι «οπαδός της πολιτικής ύπαρξης αντικινήτρων για όσους έρχονται στην χώρα μας και δεν δικαιούνται διεθνές άσυλο, εμφανώς είναι παράνομοι μετανάστες» καθώς, όπως επισήμανε, «αυτοί εκμεταλλεύονται την χούι του πρόσφυγα που κινδυνεύει -άρα πρώτα από όλα αυτούς προσβάλουν- ενώ είναι οικονομικοί μετανάστες».
Σχετικά με την υπόσταση αντικινήτρων στους παράνομους μετανάστες, είπε: «Εγώ μπορεί να το δήλωσα το 2011, αλλά εσείς, μετέχοντας στην κράτος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, το κάνατε πράξη το 2016 με την υπόσταση της Μόριας, με κόσμο που ήταν τέσσερις και 5 φορές πάνω από το κανονικό και με συνθήκες άθλιας διαβίωσης».
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής αντικινήτρων για τους παράτυπους μετανάστες, λέγοντας ότι από τους «22.000 που ζήτησαν προστασία το πρώτο πεντάμηνο του 2025, το 75% είναι άνδρες παρόλο που οι γυναίκες είναι αυτές που κατά βάση καταπιέζονται από τα καθεστώτα των χωρών που προέρχονται. Από το 75% των ανδρών αιτούντων άσυλο, το 58% είναι ηλικίας από 24 ως 60 ετών και εάν συνυπολογίσουμε και όσους είναι στο όριο της ανηλικότητας -καθώς κρύβουν την πραγματική τους ηλικίας- φτάνουμε στο 66%. Από αυτούς ένας στους 2 έχουν έρθει παράνομα στη χώρα και αυτοί θα πρέπει να φύγουν».
Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι από το 2019 η ΝΔ και πρωθυπουργός διατύπωναν αυτές τις θέσεις σχετικά με τα μέτρα και τους ελέγχους της μετανάστευσης και έχει αλλάξει και η ΕΕ και έχει έρθει σε αυτές τις θέσεις, τονίζοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι «σκληρή» και δίκαιη.
Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων, ο υπουργός είπε ότι αυτή δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ανήκει στο Λιμενικό Σώμα, που την διαχείρισή του έχει άλλο υπουργείο και έχει σώσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 300.000 ανθρώπινες ζωές, παρόλο που τα στελέχη του ΛΣ πολλές φορές έχουν στοχοποιηθεί από το κόμμα σας και την Αριστερά».
Ηλιόπουλος: «Πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος επικαλούμενος δημόσια διάλεξη του υπουργού το 2011, του «ακροδεξιού» όπως το χαρακτήρισε περιοδικού «ΠΑΤΡΙΑ» είπε: «Είχατε επί λέξει δηλώσει ότι "η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται εάν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός εάν δεν υπάρχουν νεκροί. Όταν είσαι εδώ, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές. Πρέπει να περνούν χειρότερα. Η κόλαση θα πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ πέρα"» και πρόσθεσε ο βουλευτής ότι «αυτές οι δηλώσεις σας, συνιστούν ωμή και ανενδοίαστη προτροπή σε αθέτηση της ανθρώπινης αξίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Πρόκειται για ρατσιστικές δηλώσεις που προσβάλουν βάναυσα τις αρχές του Κράτους Δικαίου, του Ανθρωπισμού, της συνταγματικής προστασίας της ζωής και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».
Ο κ. Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι «η τοποθέτηση στην θέση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου προσώπου που έχει κάνει τέτοιες τοποθετήσεις, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς και για την θεσμική αξιοπιστία της χώρας έναντι των Ευρωπαίων και εταίρων της» προσθέτοντας ότι «ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ούτε η Ύπατη Αρμοστεία, ούτε η κοινή λογική μπορεί να δεχθούν υπουργό Μετανάστευσης που έχει προτείνει απώλειες ζωών ως τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος».
Ο βουλευτής καταλόγισε στην κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική και τις χορηγήσεις πολιτογραφήσεων επιλεκτικότητα, σχετικά με όσους έχουν χρήματα και όσους δεν έχουν και έρχονται και ζουν τίμια εδώ και δεκαετίες, ενώ έκανε λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για τα ακροδεξιά ακροατήρια και για μια πολιτική «λιγότερων εργασιακών δικαιωμάτων» για να είναι εύκολη η εκμετάλλευσή τους.