Στην έναρξη των γυμνασίων, 3 ελικόπτερα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων –δυο UH-60 Black Hawk κι ένα CH-47 Chinook– προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της παναμαϊκής εθνικής αεροναυτικής υπηρεσίας (SENAN), κοντά στο αεροδρόμιο Panamá Pacífico, όπου βρισκόταν άλλοτε η αμερικανική στρατιωτική βάση Χάουαρντ.
Μέχρι την Παρασκευή τα γυμνάσια
Τα γυμνάσια, που αναμένεται να διαρκέσουν ως την Παρασκευή, σκοπό έχουν «να προετοιμαστούν οι δυνάμεις μας, καθώς και αυτές των χωρών της περιφέρειας, να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενειπή εναντίον της ασφάλειας» της Διώρυγας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής της SENAN, ο Μάικλ Παλάσιος, τονίζοντας πως διεξάγονται εδώ και 23 χρόνια.
Στα γυμνάσια συμπεριλαμβάνονται ιδίως επιχειρήσεις απόβασης και αποβίβασης, διάσωσης, καθώς και επικοινωνίας.
Τον Ιούνιο, αμερικανοί στρατιωτικοί διεξήγαγαν παρόμοια γυμνάσια στον Παναμά, στο περιορισμοί διμερούς συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο. Επιτρέπει ιδίως στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην παναμαϊκή επικράτεια για 3 χρόνια.
Περί συμφωνίας
Η συμφωνία αυτή, ανανεώσιμη, υπογράφτηκε υπό πίεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα έπαιρναν πίσω τον έλεγχο της Διώρυγας, διατεινόμενος πως πλέον έχει τεθεί υπό κινεζική επιρροή. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δυο κυριότεροι χρήστες αυτής της θαλάσσιας εμπορικής οδού.
Τον Απρίλιο ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να επιτρέπεται δωρεάν διέλευση στα εμπορικά και στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η Διώρυγα «δεν θα υπήρχε» χωρίς τη χώρα του. Όμως ο ομόλογός του στον Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο του απάντησε πως τα τέλη διέλευσης τα ορίζει η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά, αυτόνομο οργανισμό.
Η αμερικανική πίεση στον Παναμά είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, καθώς θυμίζει σε πολλούς το παρελθόν, την περίοδο που η Ουάσιγκτον είχε εγκατεστημένες μόνιμα στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, προτού εκχωρηθεί η Διώρυγα σ’ αυτή, την 31η Δεκεμβρίου 1999.