Το νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα λειτουργεί ως «ένα τεράστιο τμήμα επειγόντων περιστατικών» λόγω της εισροής ασθενών που έχουν τραυματιστεί σε σημεία διανομής τροφίμων που δεν τελούν υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τα οποία διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ GHF άρχισε να διανέμει πακέτα με τρόφιμα στη Γάζα στα τέλη Μαΐου, επιβλέποντας ένα νέο μοντέλο διανομών που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη δεν τηρεί τις αρχές της αμεροληψίας και της ουδετερότητας. Έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά με θανάτους ή τραυματισμούς στα δικά του σημεία διανομής.
Αναφερόμενος στο ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Νάσερ, ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Βλέπουν εδώ και εβδομάδες, καθημερινούς τραυματισμούς…και η πλειονότητα προέρχεται από τα υποτιθέμενα ασφαλή σημεία διανομής τροφίμων που δεν τελούν υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Το νοσοκομείο τώρα λειτουργεί ως ένα τεράστιο τμήμα επειγόντων περιστατικών».
Το Ισραήλ ήρε τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων για τη διανομή βοήθεια στη Γάζα στις 19 Μαΐου.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι κατέγραψε τουλάχιστον 613 φόνους σε σημεία ανθρωπιστικής βοήθειας τα οποία διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) καθώς και κοντά σε ανθρωπιστικές οχηματοπομπές.
«Έχουμε καταγράψει 613 φόνους, σε σημεία του GHF και κοντά σε ανθρωπιστικά κομβόι –αυτός είναι αριθμός έως τις 27 Ιουνίου. Έκτοτε…έχουν υπάρξει περαιτέρω περιστατικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Το OHCHR δήλωσε ότι 509 από τους 613 σκοτώθηκαν κοντά σε σημεία διανομής του GHF.
Το GHF έχει δηλώσει ότι έχει παραδώσει πάνω από 52 εκατ. γεύματα σε πέντε εβδομάδες «με ασφάλεια και χωρίς παρέμβαση» και επεσήμανε ότι η βοήθεια άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων λεηλατήθηκε σχεδόν στο σύνολό της.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι έχουν υπάρξει κάποια περιστατικά βίαιης λεηλασίας και επιθέσεων κατά οδηγών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Τραύματα από σφαίρες
Εκατοντάδες ασθενείς, κυρίως νεαρά αγόρια, έχουν δεχθεί ιατρική φροντίδα για τραυματισμούς, όπως τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, το στήθος και τα γόνατα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο Πέπερκορν δήλωσε ότι υγειονομικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ και μαρτυρίες από συγγενείς και φίλους των τραυματιών επιβεβαιώνουν ότι τα θύματα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βοήθεια σε σημεία που διαχειρίζεται το GHF.
Ο Πέπερκορν αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ενός 13χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, καθώς και ενός 21χρονου με μια σφαίρα σφηνωμένη στον αυχένα του, η οποία του προκάλεσε παράλυση.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποκατάστασης ή σωστής θεραπείας. Ζωές νέων ανθρώπων καταστρέφονται για πάντα», δήλωσε ο Πέπερκορν, ζητώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.
Πηγή: ΑΜΠΕ