Πότε κρίνεται η τύχη των τριών αιτημάτων για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Ενόχληση στον αγροτικό κόσμο αλλά και σε γαλάζια στελέχη
Στη ΝΔ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης κυκλώνουν δύο ημερομηνίες: Τρίτη 29 Ιουλίου και Τετάρτη 30 Ιουλίου. Εκείνο το διήμερο αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με ελεγχόμενους (για κακουργήματα) τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και η κυβερνητική πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της δικής τους πρότασης για έρευνα στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1998 – θεωρείται, δηλαδή, ότι θα περάσει χωρίς απρόοπτα αυτός ο ελιγμός της ΝΔ. Ωστόσο το Μαξίμου είναι σε εγρήγορση για τη μυστική ψηφοφορία στις κάλπες που στήνουν τα αντιπολιτευτικά αιτήματα για τους δύο πρώην υπουργούς του.
Διότι ακόμα και μία γαλάζια ψήφος «εκτός γραμμής» (η οποία είναι η απόρριψη, το «κατά», στη σύσταση Πρανακριτικής) θα δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η πρόκληση της διατήρησης ενιαίας γραμμής και κοινών επιχειρημάτων αφορά και τη δεύτερη φάση της υπόθεσης – τις εργασίες της Εξεταστικής που αναμένονται τον Σεπτέμβριο.
Απ’ όσα λέγονται στο παρασκήνιο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών της ΝΔ, υπάρχει ενόχληση όχι μόνο για ντροπιαστικούς διαλόγους που έρχονται στο φως μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, αλλά επιπλέον και για το κεντρικό μήνυμα που προκύπτει έως τώρα: ότι η κυβέρνηση αποφεύγει διερεύνηση ποινικών ευθυνών, στρίβοντας το τιμόνι για την υπόθεση με έρευνα για τις πολιτικές και για διαχρονικές ευθύνες.
Και πιστεύουν ότι όσο δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε άλλες διαστάσεις της υπόθεσης – κυρίως στην επιστροφή των «κλεμμένων» – τόσο είναι αδύνατον να μαζευτεί το πολιτικό κόστος.
Στάση αναμονής
«Η υπόθεση πληγώνει τη ΝΔ» λένε λακωνικά. Τα στελέχη αυτά μπορεί να μην διαφωνούν με την Εξεταστική ούτε να σκέφτονται «αντάρτικο» στις ψηφοφορίες (αν και κάποιοι δεν ήθελαν να μπει στο κάδρο συνολικά η ΝΔ), αλλά θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει το συντομότερο καθαρά μηνύματα προς την κοινωνία για να μην εδραιωθεί εκ νέου μια οσμή συγκάλυψης. Κάποιοι άλλωστε, ιδίως όσοι εισπράττουν στις εκλογικές περιφέρειές τους την αντίδραση συνεπών αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνιούν για την επόμενη μέρα, έκριναν εξ αρχής ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Εξ ου και σε πρώτη φάση κρατούν στάση αναμονής για το πως θα εξελιχθεί η Εξεταστική και ποια εικόνα θα επιδιώξει να βγάλει προς τα έξω η κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά και δηλώνουν ταυτόχρονα απρόθυμοι να υπερασπιστούν τυχόν κρούσματα υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή ατυχείς διατυπώσεις από κυβερνητικά στελέχη, διότι ανησυχούν ότι η φθορά της εξαετίας βαθαίνει στα μάτια της κοινωνίας.
Καλοκαιρινή διαμαρτυρία
Και ενώ το Μαξίμου εστιάζει στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καταγράφεται ανησυχία για το αγροτικό «μέτωπο»: για το ενδεχόμενο ένα κρίσιμο εκλογικά ακροατήριο να στραφεί απέναντι στη ΝΔ. Ενδεικτική η τελευταία παρέμβαση του Αυγενάκη, ο οποίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη –«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος μου ή κάτι που να συνιστά ποινικό αδίκημα» επανέλαβε – και μίλησε ξανά για «λανθασμένες πρακτικές» του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου.
Και έκανε και ένα βήμα παραπέρα, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ τη στοχοποίηση της Κρήτης, προφανώς γιατί στην κυβέρνηση ανησυχούν για την τροπή των εξελίξεων και το κλίμα που θα επικρατήσει στους επόμενους μήνες στο νησί: «Αρκετά πια, δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια στοχοποιεί την Κρήτη».
Το κλίμα δόθηκε ήδη από τον θεσσαλικό κάμπο, με καλοκαιρινή έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα (την Παρασκευή, 18 Ιουλίου) τον Ε65, έχοντας τη στήριξη τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων και ζητώντας από την Πολιτεία άμεσες απαντήσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και «ανοιχτά» θέματα του πρωτογενούς τομέα, ανάμεσά τους και ο κίνδυνος μειωμένων ενισχύσεων. «Δεν θα φορτωθούμε εμείς τα σπασμένα των κυβερνήσεων και της ΕΕ» ανέφεραν.