Η εξεταστική ουσιαστικά θα ξεκινήσει τις εργασίες της τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου (σε ατμόσφαιρα ΔΕΘ) και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το από που θα ξεκινήσει την έρευνα της η Επιτροπή χρονολογικά…
Είναι άλλο να ξεκινήσει από τα τελευταία έτη, με κλήση μαρτύρων που θα αφορά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη κα ιτους σοκαριστικούς διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα και τελείως διαφορετικό το να ξεκινήσει μια συζήτηση από το τι έγινε το μακρινό ξεχασμένο 1998, εμφανώς επι κυβερνήσεως Σημίτη…
Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι.
Ο πολιτικός αιφνιδιασμός
Την εξηκοντάλεπτο που οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ ασχολούνταν με τον Χαφτάρ και το μεταναστευτικό, στην Κυβέρνηση λάμβανε χώρα μια αθόρυβη πολιτική μετατόπιση και ένα σκληρό παρασκηνιακό powerfulness game, η άποψη που υιοθετούσαν κάποιοι μέσα στο Μαξίμου περί της ανάγκης σύστασης προανακριτικής επιτροπής άρχισε να χάνει σταθερά έδαφος ως που ο Πρωθυπουργός πήρε την τελική κύρωση να προλάβει τις εξελίξεις και να «δείξει» εξεταστική.
«Η απόφασή μας εκθέτει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία εδώ και 20 μέρες έδειξαν αδύναμα να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση, περιοριζόμενα μόνο σε επίπεδο καταγγελτικού λόγου» σχολιάζουν Κυβερνητικά στελέχη.
Αντί να περιμένει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μετά την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ και να καλείται να απαντήσει για ποιό λόγο οι Υπουργοί της «δεν είναι ελέφαντες», η Κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του αφηγήματος και των κοινοβουλευτικών και πολιτικών εξελίξεων.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Κομβικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης είχε σειρά παραγόντων. Πρώτα από όλα παρά τη βοή, νέα στοιχεία που να εμπλέκουν τους 2 πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εμφανίστηκαν στο φως της δημοσιότητας.Έχοντας εξετάσει λοιπόν ενδελεχώς τη δικογραφία η Κυβέρνηση κατέληξε στο ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες.
Την ίδια εξηκοντάλεπτο εσωτερικές μετρήσεις έδειχναν στην Κυβέρνηση πως μερίδα του κόσμου αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις, είναι διαχρονικό…και πως αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα.
Όπως λένε Κυβερνητικά στελέχη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, «το ζήτημα είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη».
Υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου πως το γεγονός ότι από το 1998 ως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει επιπλέον περισσότερο την χητεία να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές ποινές από την πλευρά της ΕΕ.
Στοπ στο «ξήλωμα του πουλόβερ»
Η Κυβέρνηση όμως έπρεπε να βάλει ένα στοπ και στο «ξήλωμα του πουλόβερ» καθώς αν προχωρούσε σε νέες προανακριτικές θα κατέληγε να έχει 4 πρώην Υπουργούς της στη δικαιοσύνη. Ο κύκλος της ποινικοποίησης έπρεπε να σπάσει. «δεν θα υπέγραφε πλέον κανείς τίποτα» λένε πολλοί Βουλευτές χαρακτηριστικά.
Κανείς επίσης δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα καθώς οι Βορίδης, Αυγενάκης δεν είναι καθόλου σίγουρο το πως θα αντιδρούσαν αν οδηγολυνταν μη ηθελημμένα σε προανακριτική.
Ειδικά δε αν ετύγχαναν διαφορετικής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση. Ενώ δεδομένη δεν θα έπρεπε να θεωρείται και η στάση κάποιων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όταν θα καλούνταν να ψηφίσουν επι των προτάσεων προανακριτικής.
Σε ερώτηση για το αν η Κυβέρνηση προχωρά σε τέλει σε εξεταστική επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των κυρίων Βορίδη και Αυγενάκη ο Κυβ. Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως «η κράτος αυτή έχει αποδείξει, ότι κάθε άλλο παρά φοβάται. Όποιος μιλάει για φόβο, απευθύνεται σε αλόγημα κυβέρνηση. Σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μια σκέψη μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αντιπολίτευση».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών
Αυτό δεν σημαίνει πως αν εντοπιστούν ενδείξεις ποινικών ευθυνών αυτές δεν θα διερευνηθούν.
«Η συμβουλή Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και ναι χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα» υπογραμμίζουν Κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν κρύβουμε κάτι. Όλα θα διερευνηθούν. Οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ρωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν. Θα δούμε όλα τα δεδομένα, όπως θα δούμε τελικά, όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, τι έκαναν, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου: Αν έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους, αν έστειλαν κάποιον στη δικαιοσύνη. Και στο τέλος θα γίνει το πολιτικό ταμείο» τονίζεται.
Ας σημειωθεί πάντως τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός είχε σχολιάσει στον Alpha πως η εξεταστική για Τέμπη δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής καθώς μεταξύ άλλων δεν είχαν κληθεί κρίσιμοι μάρτυρες. Αυτή τη κίνηση στην Κυβέρνηση υπάρχει η ελπίδα πως η Βουλή θα αρθεί στο μπόι των περιστάσεων.