Οκτώ παιδιά με τρεις βιολογικούς γονείς γεννήθηκαν στη Βρετανία - Γιατί η μέθοδος είναι επαναστατική

2 days ago 1

Η πρωτοποριακή μέθοδος, την οποία εκπόνησαν Βρετανοί επιστήμονες, συνδυάζει το ωάριο και το σπέρμα από μια μαμά και έναν μπαμπά με ένα δεύτερο ωάριο από μια γυναίκα δότρια. Η τεχνική είναι νόμιμη εδώ και μια δεκαετία, αλλά τώρα υπάρχει την πρώτη ένδειγμα ότι οδηγεί σε παιδιά που γεννιούνται χωρίς ανίατη μιτοχονδριακή νόσο. Αυτές οι παθήσεις μεταδίδονται από μαμά σε παιδί και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες ενώ ορισμένα μωρά πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννησή τους και γι' αυτό η μέθοδος θεωρείται επαναστατική.

Τα παιδιά που γεννιούνται μέσω της τεχνικής των τριών ατόμων κληρονομούν το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους, του γενετικού τους σχεδίου, από τους γονείς τους, αλλά λαμβάνουν επίσης ένα μικρό ποσό, κατά πρόσβαση 0,1%, από τη δεύτερη γυναίκα.

«Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, αυτή η οζεία μας έδωσε ελπίδα - και μετά μας έδωσε το μωρό μας», είπε η μαμά ενός κοριτσιού. «Τα κοιτάμε τώρα, γεμάτα ζωή και δυνατότητες, και είμαστε κατακλυσμένες από ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.

«Χάρη σε αυτή την απίστευτη πρόοδο και την υποστήριξη που λάβαμε, η μικρή μας οικογένεια είναι πλήρης. Το συναισθηματικό βάρος της μιτοχονδριακής νόσου έχει αρθεί και στη θέση του βρίσκεται η ελπίδα, η χαρά και η βαθιά ευγνωμοσύνη», λέει με τη σειρά της η μαμά ενός αγοριού.

Πώς λειτουργούν τα μιτοχόνδρια

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές μέσα ωσπεράν σε κάθε κύτταρό μας. Είναι ο λόγος που αναπνέουμε καθώς χρησιμοποιούν οξυγόνο για να μετατρέψουν την βορά σε μορφή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας ως καύσιμο.

Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια μπορούν να αφήσουν το σώμα με ανεπαρκή κόπιασμα για να διατηρήσει την καρδιά να χτυπά, καθώς και να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, μυϊκή αδυναμία και οργανική ανεπάρκεια. Περίπου ένα στα 5.000 μωρά γεννιέται με μιτοχονδριακή νόσο.

Η ομάδα στο Νιούκαστλ προβλέπει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για 20 ως 30 μωρά που γεννιούνται με τη μέθοδο των τριών ατόμων κάθε χρόνο. Τα μιτοχόνδρια μεταδίδονται μόνο από μαμά σε παιδί. Τα ωάρια τόσο από τη μαμά όσο και από τη δότη γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με το σπέρμα του πατέρα. Τα έμβρυα αναπτύσσονται ως το DNA από το σπέρμα και το ωάριο να σχηματίσει ένα ζεύγος δομών. Αυτές περιέχουν τα σχέδια για την κατασκευή του ανθρώπινου σώματος, όπως το χρώμα των μαλλιών και το ύψος.

Σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, 22 οικογένειες έχουν περάσει από τη διαδικασία στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιούκαστλ. Αυτή οδήγησε σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού διδύμων, και σε μια συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς μιτοχονδριακές ασθένειες και πέτυχαν τα αναμενόμενα αναπτυξιακά τους ορόσημα.

«Το να βλέπεις την ανακούφιση και τη χαρά στα πρόσωπα των γονέων αυτών των μωρών μετά από τόσο μεγάλη απεκδοχή και φόβο για τις συνέπειες, είναι υπέροχο να μπορείς να βλέπεις αυτά τα μωρά ζωντανά, να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται κανονικά», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Μπόμπι ΜακΦάρλαντ, διευθυντής της Εξειδικευμένης Υπηρεσίας του NHS για Σπάνιες Μιτοχονδριακές Διαταραχές.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-