Μελέτη αποκαλύπτει πόσο ακριβώς πρέπει να περπατάμε για να αποφύγουμε τη χρόνια οσφυαλγία

10 hours ago 1

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 78 λεπτά την ημέρα μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια οσφυαλγία, ακόμα και αν η βόλτα τους ήταν απλά ένας αργός περίπατος.

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, και η λύση για πολλούς δεν είναι απλά η καλύτερη στάση του σώματος. Μια ακριβή εργονομική καρέκλα, όσο κι αν επιμένει το μάρκετινγκ, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα συμφέροντα της κίνησης.

Οι οδηγίες για τον πόνο στην οσφυική μοίρα της ράχης, εμφανώς στη μέση μας, γενικά συνιστούν σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της οσφυαλγίας και του περπατήματος συγκεκριμένα, μόλις αρχίζει να γίνεται γνωστή, αναφέρει το Science Alert.

Πώς το περπάτημα καταπολεμά την οσφυαλγία

Το 2024, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι το περπάτημα 5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά την ανέβασμα του μη ειδικού χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Τώρα, έρευνα από τη Νορβηγία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open, υποδηλώνει ότι οι μακρύτερες περίοδοι περπατήματος μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου χαμηλά στην πλάτη.

Η διάβασμα ανέλυσε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 11.000 ενήλικες σε διάστημα αρκετών χρόνων. Για μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στον δεξί τους μηρό και στη μέση για να μετρήσουν πόσο περπατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και με τι ρυθμό. Ως χρόνια οσφυαλγία καταχωρούνταν οποιοσδήποτε πόνος στην οσφύ διαρκούσε περισσότερο από τρεις μήνες.

Με την πάροδο των ετών, όσοι περπατούσαν κατά μέσο όρο μεταξύ 78 και 100 λεπτών την ημέρα είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πεπαλαιωμένο πόνο στην πλάτη σε σύγκριση με όσους περπατούσαν λιγότερο από 78 λεπτά την ημέρα. Επιπλέον, όσοι περπατούσαν περισσότερο από 100 λεπτά την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους περπατούσαν λιγότερο από 78 λεπτά την ημέρα.

Διάρκεια, όχι ένταση

Τα άτομα που περπατούσαν με μεγαλύτερη επίταση είδαν επίσης οφέλη, αλλά αυτά ήταν λιγότερο έντονα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο ημερήσιος όγκος περπατήματος είναι πιο σημαντικός από τη μέση επίταση του περπατήματος για τη μείωση του κινδύνου χρόνιας οσφυαλγίας, γράφουν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές δημόσιας υγείας που προωθούν το περπάτημα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης χρόνιας οσφυαλγίας» συμπληρώνει η ομάδα των συγγραφέων, με επικεφαλής τον επιστήμονα υγείας Rayane Haddadj από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Τα γενικότερα συμφέροντα του περπατήματος

Ο μοντέρνος καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι καλός για την ανθρώπινη υγεία, και η μια διάβασμα μετά την άλλη υποδηλώνουν ότι πρέπει να σηκωθούμε και να κινηθούμε περισσότερο για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του.

Σύμφωνα με όλες αυτές τις μελέτες, οι μεγάλης διάρκειας ή πιο γρήγοροι περίπατοι μπορούν να μας βοηθήσουν:

  • να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος
  • να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας
  • να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση
  • να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας
  • να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου
  • να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του περπατήματος και της οσφυαλγίας «παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη», σύμφωνα με τον Haddadj και τους συνεργάτες του. Τα λίγα ευρήματα που έχουμε, πάντως, υποδηλώνουν ότι το περπάτημα είναι μια παραγνωρισμένη οζεία για την οσφυαλγία.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-