Μας περνούν για πρόβατα!

12 hours ago 7

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εξεταστική από το 1998 μέχρι σήμερα προτείνει η Ν.Δ. για να κουκουλώσει τις ευθύνες της για τον αμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ ● Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση που πάει με τα νερά των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη ● Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, με τη συζήτηση στη Βουλή να γίνεται εντός Ιουλίου και τις εργασίες να ξεκινούν από... Σεπτέμβρη.

Σε κουκούλωμα με τη μέθοδο της διάχυσης ευθυνών οδηγεί η κυβέρνηση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίζοντας να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα κληθεί να διερευνήσει τον αμαρτωλό οργανισμό από... καταβολής κόσμου, δηλαδή σε βάθος σχεδόν 30ετίας. Για την ακρίβεια προτείνει η εξεταστική να αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 1998, μέχρι σήμερα, βάζοντας έτσι στο «κάδρο» και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που από την αρχή ήταν σαφές ότι το επιθυμούσαν λόγω της λεγόμενης «τεχνικής λύσης», αλλά και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η Ν.Δ. θεωρεί έτσι ότι εκθέτει για αδυναμία πρωτοβουλίας επειδή πέρασαν περίπου 20 ημέρες από τη διαβίβαση της δικογραφίας.

Παρότι το σενάριο της απόδρασης μέσω μιας εξεταστικής δεν φάνταζε μέχρι πριν από λίγες ημέρες ως το πιο πιθανό, καθώς υπήρχαν εισηγήσεις για προανακριτική με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα προκειμένου να μη δώσουν λαβή στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κατηγορίες περί νέας συγκάλυψης ύστερα απ’ αυτή στην υπόθεση των Τεμπών, τελικά φαίνεται πως επελέγη ως το σενάριο με το μικρότερο πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί κάνουν το «χατίρι» των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη να μην τους παραπέμψουν σε προανακριτική.

Ειδικά ο κ. Βορίδης είχε στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς το Μαξίμου πως δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια προανακριτική, επισημαίνοντας σε συνομιλητές του πως δεν συμφωνεί με τη συνταγή της παραπομπής, ενώ μιλούν για αθωότητα κάποιου πολιτικού προσώπου. Κατά την άποψη του Μ. Βορίδη, η απόφαση για εξεταστική επιτροπή είναι αποτέλεσμα της ορθής αξιολόγησης των ποινικών δεδομένων. Μια απόφαση που καλύπτει πλήρως και τον Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο δεν ήταν εξίσου μεγάλη η συμπαράσταση συναδέλφων του.

Απ την κυβέρνηση φυσικά δεν θα μπορούσαν να παραδεχτούν πως φοβήθηκαν τις αντιδράσεις των δύο πρώην υπουργών. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά φοβάται», είπε ο Παύλος Μαρινάκης παραπέμποντας στους χειρισμούς για Τριαντόπουλο-Καραμανλή και πρόσθεσε πως «σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μια υπόθεση μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αντιπολίτευση». Υποστήριξε επίσης ότι «η απόφαση για εξεταστική επιτροπή είναι μια απόφαση που κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά» και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι «θα δούμε τελικά όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, τι έκαναν όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου».

Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ακόμα ότι «η εξεταστική δεν αποκλείει μια οποιαδήποτε άλλη συνέχεια, εφόσον, όμως, προκύψουν στοιχεία από αυτήν, που να συνιστούν μια ποινική ευθύνη» και ότι «δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής». Αρνήθηκε στο μεταξύ ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, σημειώνοντας ότι «θα υπήρχαν αν αποφασίζαμε να πάμε σε προανακριτική, όπως οι άλλες δύο περιπτώσεις, και δεν ακολουθούσαμε το “μοντέλο Τριαντόπουλου”», επαναλαμβάνοντας πως δεν σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στον φυσικό δικαστή. «Να γίνει εξεταστική για να ερευνηθούν όλα. Και οι τυχόν ποινικές ευθύνες. Δεν τις βάζουμε κάτω από το χαλί. Δεν λέμε όχι, δεν υπάρχουν. Λέμε ότι πρέπει να γίνει εξεταστική. Λέμε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικές ευθύνες, που να οδηγούν σε μια προκαταρκτική επιτροπή», τόνισε, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση.

Πέταξε το «μπαλάκι»

Κληθείς δε να σχολιάσει την επιλογή της εξεταστικής παρά τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός για τις εξεταστικές, πέταξε το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση καλώντας τη «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και σχολιάζοντας ότι στην υπόθεση των Τεμπών δεν συνέταξαν ένα κοινό πόρισμα ενάντια στην κυβέρνηση.

Η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, με τη συζήτηση στη Βουλή να γίνεται εντός Ιουλίου αλλά τις εργασίες της εξεταστικής να ξεκινούν μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι. Το θέμα είναι ποιους βουλευτές θα επιστρατεύσει αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχουν στην εξεταστική, που κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται ούτε τυπική όπως ήταν οι δύο προανακριτικές για τα Τέμπη. Υπάρχει άλλωστε το άδειασμα που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός στην εξεταστική για τα Τέμπη, όταν παραδεχόταν πως δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο βέβαια υπάρχει αρκετός χρόνος για «μασάζ» στους βουλευτές ώστε να βρεθούν πρόθυμοι.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης

Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα πίσω από την απόφαση για εξεταστική, όπως το περιέγραψε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Επιπλέον, καθώς θεωρούν το ζήτημα διαχρονικό ζητούν να εξεταστούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους, καθώς και από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Επίσης, το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι μέσω της εξεταστικής να θα διερευνηθούν η «τεχνική λύση» και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση», καθώς και να αναζητηθούν οι αιτίες για τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τέλος, στο σκεπτικό εντάσσεται και η θέση να ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, με ποια αποτελέσματα, καθώς και να αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.

Μας περνούν για πρόβατα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-