«Το πρώτο είναι ότι είναι πως έχουμε καταφέρει και έχουμε κλείσει πολλές άλλες πληγές: σε εφορίες, σε φυλακές, σε κυκλώματα περίγυρα από παράνομη πώληση καυσίμων, περίγυρα από τη δημοτική αστυνομία, την παράνομη συνταγογράφηση.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια πληγή που, ενώ έχουμε κάνει πράγματα, έχουμε στείλει 5.200 φυσικά πρόσωπα στις αρχές πολύ πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν έχει κλείσει ακόμα. Πέραν όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν και γιατί, έχει και μια ιδιαιτερότητα. Γιατί παράλληλα με την χητεία να πιαστούν οι απατεώνες, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει να γίνεται και θα έχουμε πολύ σύντομα τα πρώτα νέα, αλλά δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε, πρέπει να συνεχίσουν να δίνονται οι επιδοτήσεις. Κάθε μήνα 650.000 δικαιούχοι του πρωτογενούς τομέα παίρνουν σε επίπεδο επιδοτήσεων κατά πρόσβαση 200 εκατομμύρια», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Το πρώτο λοιπόν είναι αυτό. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ναι, να δοθούν πίσω τα κλεμμένα, πρέπει, έχει κάθε λόγο, ειδικά ο πλανήτης της αγροτιάς, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, να φωνάζει διατί τα λιλί αυτά των προστίμων από εκείνους στερούνται όλα αυτά τα χρόνια και η χώρα μας έχει πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2019. Δεν είναι τώρα αυτά τα 400 τα μοναδικά».
«Το δεύτερο που αναδεικνύεται από αυτή τη συζήτηση που κάνατε είναι ότι η εξεταστική σε επίπεδο κάθαρσης, εφόσον για πρώτη κίνηση λειτουργήσει σωστά και αυτό είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος, είναι η μόνη απάντηση».
Και πρόσθεσε πως «κάποιοι υπουργοί από το 2019 και μετά, εγώ θεωρώ ότι ήταν κεντρική κατεύθυνση και υλοποιήθηκε συνολικά, στείλανε αρκετούς και διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ στον εισαγγελέα. Υποθέσεις μεγάλες στη Νάξο τις έχω αναφέρει κάποιες φορές, στην Κρήτη, στην Κεντρική Μακεδονία. Την προηγούμενη Κυριακή η Καθημερινή έβγαλε μια μεγάλη αποκάλυψη. Ο κύριος Τσιάρας έστειλε 30.000 ΑΦΜ για ποινικό έλεγχο. Δεν σημαίνει ότι είναι όλοι εγκληματίες έτσι; Όλα αυτά έγιναν πέραν των όσων έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μπλοκαρίστηκαν και χιλιάδες ΑΦΜ. Δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ, εμφανώς κάναμε ελέγχους».
«Προφανώς αυτά δεν ήταν αρκετά λόγω αυτών που βγήκαν στη συνέχεια, αλλά κάναμε. Να δούμε λοιπόν. Ο κάθε υπουργός από τότε που μπορεί να ελεγχθεί, διατί βλέπω ειρωνικές απόψεις «από το 98 τον θυμηθήκατε»; Εμείς τι λέμε; Ιδρύθηκε ένας οργανισμός. Λειτούργησε από το 2001. Καταρχάς να δούμε πώς ιδρύθηκε. Με ποιες προδιαγραφές προβλέπονταν οι εσωτερικοί έλεγχοι, Ποιοι υπουργοί έκαναν ελέγχους; Ποιοι δεν έκαναν; Τι έγινε από το 14 και μετά με την τεχνική λύση; Τι πήγε στραβά;».
«Διαχρονική νοσηρή πραγματικότητα στις αγροτικές επιδοτήσεις»
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επιπλέον ότι γίνεται μια «πολύ μεγάλη κόψιμο για να μπορεί η κάθε ενεργή αγρότισσα κι ο κάθε ενεργός αγρότης να παίρνουν και παραπάνω.
«Περνάμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, έχουμε κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ναι, συμμορφωνόμαστε με μια πραγματικότητα και λέμε πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, Αλλά το ξαναλέω, η εξεταστική δεν κρύβει τη δική μας περίοδο. Θα την φωτίσει και τη δική μας περίοδο. Θα έρθουν οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των ημερών μας και θα πιεστούν, όπως πρέπει, από τα υπόλοιπα κόμματα για να απαντήσουν. Θα φωτιστεί και αυτή, αλλά θα φωτιστούν και όλες οι περίοδοι».
Επεσήμανε επιπλέον ότι «υπήρχε μια διαχρονική νοσηρή πραγματικότητα που στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν και στο ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων. Και θεωρώ ότι δεν εξαιρείται κανένα κόμμα σε ευρεία εννοία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα κόμματα ή οι άνθρωποι που είναι στα κόμματα είναι όλοι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αυτή η νοσηρή πραγματικότητα των πελατειακών σχέσεων, των εξυπηρετήσεων, το να δίνεις κάτι σε έναν που δεν το δικαιούται είναι μια πληγή της χώρας».
«Και το ξαναλέω, διατί ξεκίνησα με το ποιες πληγές κλείσαμε. Οι παράνομες συνταγογραφήσεις δεν είναι της ίδιας λογικής; Μέχρι και το 2019 - 2020 με την άυλη συνταγογράφηση και τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Είχατε ακούσει ποτέ κάποιον να πιαστεί; Ποτέ».
«Την κλείνουμε αυτή την πληγή. Τα κυκλώματα σε εφορίες. Πόσες φορές έχετε ακούσει για εφοριακούς από φίλους, από γνωστούς; Είχε κάνει κανείς κάτι ως τότε; Πόσα κυκλώματα έχουμε εξαρθρώσει τα τελευταία χρόνια; Αρκετά κυκλώματα σε πολεοδομίες. Τί θέλω να πω; Όλες αυτές οι υποθέσεις έγιναν με έρευνα κρατικών υπηρεσιών και έναν συντονισμό κεντρικό, όπως αντιλαμβάνεστε. Αυτά όλα είχαν να κάνουν σε στενή ή σε ευρεία εννοία με το Δημόσιο, δεν σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι παραβατικοί ή παραβαίνουν το καθήκον. Είναι κάποιες εστίες μεμονωμένες, πολύ προβληματικές.
«Η κράτος η οποία έκλεισε και κλείνει αυτές τις πληγές, παραδέχεται ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να κάνει περισσότερα και πάει να κάνει περισσότερα».
Αναφορικά με τυχόν πολιτικές ευθύνες ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ποινική εμπλοκή με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκαν λόγω του ότι κάποιοι διάλογοι δεν συνάδουν με την χούι που έχουν. Προσέξτε, αυτοί οι άνθρωποι δεν κατηγορούνται για κάτι, δεν είναι μπλεγμένοι με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και δεν ήταν η πρώτη κίνηση που επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις για ζητήματα συμπεριφορών, κάτι το οποίο δυστυχώς -και αυτό δεν είναι συμψηφισμός- ως το 2019 δεν το είχαμε συνηθίσει να φεύγουν άνθρωποι από μια θέση, επειδή μια συμπεριφορά ατομική που δεν έχει να κάνει με το έργο τους, μπορεί να παρήγαγαν έργο, αλλά μια ατομική συμπεριφορά δεν επέτρεπε να συνεχίσουν».
«Λογικές χρυσαυγιτισμού»
Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα δυστυχώς οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους. Αυτό σημαίνει ότι φταίνε οι επιτροπές; Μάλιστα η κυβέρνησή μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα και στη μειοψηφία».
«Το πολιτικό σύστημα φταίει και κυρίως οι αντιπολιτεύσεις, οι οποίες εργαλειοποιούν τις εξεταστικές, ενώ δεν θα έπρεπε και δεν πάνε να βγάλουν αποτέλεσμα».
«Στα Τέμπη, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης έβγαλαν ένα συμπέρασμα κατά της "κακιάς" υποτίθεται κυβέρνησης; Έβγαλαν οκτώ πορίσματα. Τώρα κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο του κ. Φαραντούρη και του ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει κανείς. Αλλά, το μείζον δεν είναι τί είπε ο κ. Φαραντούρης», ανέφερε και κατέληξε:
«Δυστυχώς είναι το "τέρας", όχι ο κύριος Φαραντούρης, το φαινόμενο, το οποίο έχουμε αρχίσει και συνηθίζουμε. Κάναμε αμάν και πώς να γλιτώσουμε από τις λογικές χρυσαυγιτισμού. Σε ποινικό επίπεδο ήταν θέμα της δικαιοσύνης, σε πολιτικό επίπεδο ήταν θέμα των πολιτών που τους απέβαλαν από το πολιτικό σύστημα».
«Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η λογική του χρυσαυγιτισμού, το ξαναλέω, όχι οι ποινικές πράξεις , η λογική αυτή η φιλοσοφία η εμετική πολιτική φιλοσοφία, έχει ριζώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο μόνος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσω που έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις, είναι και άλλος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει πλέον δεύτερη φύση, τον χρυσαυγιτισμό, όσο και αν τους ενοχλεί. Και δυστυχώς ακούσαμε μια τέτοια δήλωση ακραία και από την κυρία Λιακούλη, από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιο πολύ πέφτω από τα σύννεφα με το ΠΑΣΟΚ».