Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ενώ έχει οριστεί επίσης ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Ο Μουστός, είναι ο «πυρήνας» ενός συμπλέγματος υγροτόπων μιας προστατευμένης περιοχής με συνολική διάταση που ξεπερνά τα 1,1 εκατ. στρέμματα.

Αφίσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους με είδη πουλιών που συναντά κανείς στη λιμνοθάλασσα Μουστού
CNN GreeceΓια το μοναδικό αυτό οικοσύστημα και την πολύπλευρη αξία του, μίλησε στο CNN Greece η Κατερίνα Πανταζή στέλεχος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Σταθμός ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά
Κατά την ξενάγησή μας στη λιμνοθάλασσα του Μουστού, η κ. Πανταζή μας εξήγησε ότι φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θηλαστικών, αμφίβιων ζώων, νυχτερίδων και ψαριών, ενώ αποτελεί καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά.
«Αυτή η παράκτια λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, λειτουργεί ως σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών», μας εξηγεί η κ. Πανταζή.

H Κατερίνα Πανταζή στέλεχος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κατά τη διάρκεια ξενάγησης στη λιμνοθάλασσα Μούστου στην Αρκαδία
CNN GreeceΣυνεχίζει εξηγώντας τη σημασία της χλωρίδας και της πανίδας που καταγράφεται στην περιοχή.
«Η χειροπτεροπανίδα με τα είδη των νυχτερίδων που καταγράφονται, τα μαστοφόρα μεταξύ των οποίων είναι η ενυδρίδα, που αποτελεί έναν απομονωμένο αλλά βιώσιμο πληθυσμό στην Λιμνοθάλασσα, η ερπετοπανίδα με τα 33 είδη ερπετών, μεταξύ των οποίων η Ποταμοχελώνα και η Βαλτοχελώνα, που είναι ενδημικά ζωάκια της Ελλάδας, οι χελώνες των γλυκών νερών που έχουμε στη χώρα μας».

Δείγματα ερπετών που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μουστού
CNN GreeceΕπτά από τα φυτά του Πάρνωνα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Όπως μας εξηγεί η κ. Πανταζή, η χλωριδική αξία του όρους Πάρνωνα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Σήμερα ο φυτικός κατάλογος του όρους ξεπερνά τα 1.100 είδη και υποείδη φυτών.
«Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα, σπάνια, ενδημικά», τονίζει και σημειώνει πως επτά από τα φυτά της σε λόγω περιοχής δεν θα τα βρούμε πουθενά αλλού στον κόσμο.
Χρήση γης και ανθρώπινη δραστηριότητα οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Στην ερώτηση ποιες είναι οι πιο μεγάλες προκλήσεις για το μοναδικό αυτό οικοσύστημα της περιοχής, η κ. Πανταζή απαντά πως αφορά τις χρήσεις γης και τις πιέσεις που ασκούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Χρειάζεται να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε αναλλοίωτα αυτά τα οικοσυστήματα για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές.
Οπότε θέλει πολύ προσοχή πάνω σε αυτό το κομμάτι, στις αλλαγές των χρήσεων γης», σημειώνει.
Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους
Κοντά στον υγρότοπο του Μουστού, λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τον υγρότοπο και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται για τη στήριξη του Μουστού.

Ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους από την κα Κατερίνα Πανταζή στέλεχος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
CNN GreeceΗ ξενάγηση στο κέντρο μπορεί να συνδυαστεί με θεματικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες γνωριμίας με τη φύση, όπως η τουρισμός σε πάροδος του υγρότοπου και η παρακολούθηση υδρόβιων και παρυδάτιων μεταναστευτικών πουλιών με τη μεταχείριση κατάλληλου εξοπλισμού.