Λεοντίδες: Πότε θα δούμε στον ουρανό την φθινοπωρινή «βροχή» από τα πεφταστέρια  

5 days ago 1

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την φθινοπωρινή «βροχή» από τα πεφταστέρια «Λεοντίδες», που θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ (Κυριακή 17.11.2024) και έως τα χαράματα της Δευτέρας στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων αστέρων (ή πεφταστέρια) η οποία, όμως, κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Συνήθως, φέρνει στον ουρανό της Γης έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά ήταν το 2001.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες. Για την καλύτερη παρατήρηση των διαττόντων αστέρων θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε κάποια σκοτεινή τοποθεσία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-