Λ. Κατσέλη στο Πρώτο: Ο ΠτΔ είναι σύμβολο συναίνεσης και όχι κομματικών συμβιβασμών (audio)

1 day ago 1

Την υποψηφιότητά της για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως την εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επίσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία και η Νέα Αριστερά, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η Λούκα Κατσέλη, ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός και υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ΠτΔ καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους – Είναι σύμβολο συναίνεσης και όχι κομματικών συμβιβασμών – Αυτή ήταν η θέση μου από την αρχή – Γι’ αυτό αποδέχθηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, η κα Κατσέλη επισήμανε «Δυστυχώς, γενικά στο δημόσιο διάλογο υπάρχει μια σύγχυση. Αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα είναι για το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι το ανώτατο αξίωμα της χώρας και νομίζω ότι πρέπει όλοι να ξεχωρίσουμε αυτή τη διαδικασία από οποιαδήποτε άλλη κομματική διαδικασία, οποιεσδήποτε άλλες κομματικές διευθετήσεις ή κομματικούς ανταγωνισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να προτάξουμε το καλό της χώρας στο συλλογικό καλό και να αναλογιστούμε και να θεωρήσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει ακριβώς στην ενότητα του έθνους. Είναι σύμβολο συναίνεσης και όχι κομματικών συμβιβασμών. Αυτή ήταν η θέση μου από την αρχή. Γι’ αυτό αποδέχθηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τη θεωρώ αυτή ως μία κομματική καθόλου υποψηφιότητα. Είναι μία υπερκομματική υποψηφιότητα, όπως θα πρέπει να είναι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου».

Κληθείσα έπειτα να σχολιάσει την επιλογή-πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, η κα Λούκα Κατσέλη είπε χαρακτηριστικά «Ο πρωθυπουργός έσπασε αυτή τη μεταπολιτευτική παράδοση που επιτάσσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την εκλογή του προέδρου, προτείνοντας τον κ. Τασούλα, τον οποίο τιμώ απολύτως, αλλά είναι μία στενά κομματική υποψηφιότητα (…). Και το θέμα όμως, είναι ότι άλλος θεσμός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής κι άλλος θεσμός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως υποψηφιοτήτων που είναι όλες αξιόλογες, είναι ένα σύμβολο τελείως διαφορετικό. Και ειδικά μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2019 είναι πραγματικά συμβολικός ο ρόλος του, αλλά γι’ αυτόν τον ρόλο είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, να είναι πραγματικά μια υπερκομματική υποψηφιότητα και να εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω είναι επιθυμητό από όλους για να υπάρχει και μια ισορροπία ανάμεσα στις εξουσίες, τη νομοθετική εξουσία, την εκτελεστική εξουσία και την εξουσία του Προέδρου. Και είναι ένα σύμβολο. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι τα κριτήρια που θέτουμε για την προεδρία. Και ξέρετε, τα κριτήρια αυτά μπορεί να διαφέρουν από εποχή σε εποχή ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Και για εμένα αυτή τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντικό όποιος είναι σε αυτό το αξίωμα να έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία και σε διαπραγματεύσεις να μπορεί να εκφράσει, να εκπροσωπήσει τη χώρα δυνατά στο εξωτερικό και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή να προτάξει και έναν αξιακό κώδικα, ο οποίος και αυτός έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια εποχή που όπως είπα δημοσίως πριν λίγες μέρες έχουμε χάσει την αξιακή μας πυξίδα. Και σε μια εποχή που τα νέα παιδιά ψάχνονται είναι σημαντικό όποιος έχει αυτό το αξίωμα να είναι ένα σύμβολο δημοκρατίας και εγγυητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν αφορά μόνο την κεντροαριστερά – Αφορά και την κεντροδεξιά -Και εκεί υπάρχουν ρήξεις, συγκρούσεις και αντιθέσεις

Στη συνέχεια, αναφορικά με το αν θα μπορούσε αυτή η συναινετική στάση της Νέας Αριστεράς στο πρόσωπό της, να είναι ένα πρώτο σήμα επαναπροσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, η ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός και υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε τα εξής «Όπως σας είπα στη αρχή είναι δύο διαφορετικά θέματα και δεν νομίζω ότι πρέπει να τα μπλέκουμε. Το τι θα γίνει με τα κόμματα και αν πρέπει να υπάρξουν ανακατατάξεις στον χώρο, ιδιαίτερα τον κεντροαριστερό χώρο, είναι μία συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αρκετούς μήνες και θα συνεχισθεί. Τα κόμματα είναι αυτόνομα και κάνουν τις δικές τους επιλογές μετά από τις τραυματικές εμπειρίες του τελευταίου έτους. Θα χρειαστεί νομίζω κάποιος χρόνος για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη πάλι και να προχωρήσει η αναδιάταξη όλου αυτού του χώρου, η οποία αυτή η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν αφορά μόνο την Κεντροαριστερά. Αφορά και την κεντροδεξιά. Διότι και εκεί υπάρχουν ρήξεις και συγκρούσεις και αντιθέσεις. Αλλά αυτό όμως, πρέπει να το ξεχωρίσουμε από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Και για μένα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η ανάδειξη στο ανώτατο αξίωμα ενός προέδρου, ο οποίος θα παίξει το ρόλο που αναλογεί και πρέπει να παίξει σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Και δεν πρέπει να το μπλέκουμε διότι, δημιουργείται μια σύγχυση και ξαναγυρίζουμε στον κομματικό χαρακτήρα».

Τέλος, η κα Λούκα Κατσέλη δεν παρέλειψε να σημειώσει «Σε αυτό τον χώρο, στον οποίο, όπως ξέρετε, έχω υπηρετήσει χρόνια τώρα πρέπει να χτιστούν βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και αυτό θα πάρει καιρόΧρειάζεται πολλή προσοχή, όπως και αν θέλετε, μια επιμονή στις προγραμματικές συγκλίσεις (…). Άρα, υπάρχει μια πίεση από κάτω στην οποία πιστεύω ότι τα κόμματα, όλα και τα κόμματα της δεξιάς και τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, γρήγορα ή αργά θα αναγκαστούν να τα αντιμετωπίσουν (…)». Όσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε «Νομίζω ότι και στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει γρήγορα ή αργά να αποφασίσουν εάν θέλουν να στηρίξουν στις επόμενες ψηφοφορίες μία υποψηφιότητα-που πιστεύω ότι προσωπικά δεν έχουν πρόβλημα και στα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μου-και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-