Κίνα: Η καινοτομία προσφέρει νέα δυναμική για την παγκόσμια ανάπτυξη

11 hours ago 1

Η 16η Ετήσια Συνάντηση Νέων Πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – γνωστή και ως «θερινό Νταβός» – ξεχωρίζει για το πλούσιο πρόγραμμά της και τα καίρια σημεία ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, δύο λέξεις κυριαρχούν στις συζητήσεις: «καινοτομία» και «Κίνα».

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια οργανική σύνδεση μεταξύ των δύο: η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην καινοτομία, ενώ το παγκόσμιο τοπίο της καινοτομίας είναι όλο και πιο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή και την προώθηση της Κίνας.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ως ο πλέον ριζοσπαστικός και ταχέως εξελισσόμενος τομέας τεχνολογικής καινοτομίας τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο του φετινού θερινού Φόρουμ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κινεζικά μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Deepseek, η οποία αναφέρθηκε επανειλημμένα από τους συμμετέχοντες.

Η ραγδαία πρόοδος και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση της συνολικής καινοτομικής της δυναμικής.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει επιταχύνει τη διαμόρφωση νέων παραγωγικών δυνάμεων, με ποιοτικά καινοτόμα αποτελέσματα να αναδύονται σταθερά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

«Η ανάπτυξη νέων παραγωγικών δυνάμεων στην Κίνα στηρίζεται θεμελιωδώς στην καινοτομία, με στόχο τη διαρκή ενίσχυση της συνολικής παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα προωθεί αφενός δυναμικά την τεχνολογική καινοτομία, ενισχύοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων ως βασικών πυλώνων της προόδου, και αφετέρου καλλιεργεί τη βιομηχανική καινοτομία, επιταχύνοντας τη μετάβαση προς ένα σύγχρονο βιομηχανικό σύστημα», δήλωσε ο Χουάνγκ Χανκίουαν, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας της Κίνας.

Παράλληλα, μια σειρά καινοτόμων επιτευγμάτων όχι μόνο δίνει νέα ώθηση στην εγχώρια ανάπτυξη, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στη βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην πλευρά της προσφοράς, η Κίνα παρέχει στην παγκόσμια αγορά περισσότερες ποιοτικές τεχνολογίες, προϊόντα, εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Στην πλευρά της ζήτησης, η Κίνα διαμορφώνει μια διευρυνόμενη αγορά και δημιουργεί νέα σενάρια εφαρμογής.

Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων παραγωγικών δυνάμεων στην Κίνα ανοίγει νέους ορίζοντες για συνεργασία καινοτομίας μεταξύ κινεζικών και ξένων επιχειρήσεων.

Η δυναμική προώθηση της καινοτομίας από την Κίνα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία πλούσιων τεχνολογικών αποτελεσμάτων, αντλεί επίσης ισχύ από το βαθιά ριζωμένο καινοτομικό της οικοσύστημα, το οποίο παρέχει αδιάκοπη κινητήρια δύναμη και πολύτιμες ευκαιρίες σε διεθνείς επιχειρήσεις.

Η αντιπρόεδρος της Accenture και πρόεδρος της περιοχής Μεγάλης Κίνας, Ζου Χονγκ, τόνισε ότι, πέρα από το τεράστιο μέγεθος της κινεζικής αγοράς, η χώρα προχωρά με αποφασιστικότητα στην καινοτομία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει τον βασικό μοχλό της παγκόσμιας τεχνολογικής προόδου.

Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη έχει αυξηθεί, από το 4,1% το 2000 σε 26% σήμερα, παίζοντας ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια καινοτομία.

Από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα μέχρι τις ταχείες εξελίξεις στις καταναλωτικές ανάγκες και την πλούσια δεξαμενή τεχνολογικών ταλαντούχων, η Κίνα προσφέρει μοναδικούς χώρους πειραματισμού και επιταχυντές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-