Η επιστροφή της αποτελεί αποτέλεσμα μιας ιστορικής πολιτιστικής συμφωνίας μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η ταπισερί, μήκους 70 μέτρων, αφηγείται τη Νορμανδική καθυπόταξη του 1066 και τη Μάχη του Χέιστινγκς, όπου ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ανέτρεψε τον Χάρολντ Γκόντγουινσον και στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας.
Η δημιουργία της αποδίδεται στον Επίσκοπο Οντό του Μπαγιέ, αδελφό του Γουλιέλμου, και φέρει μοναδική καλλιτεχνική και ιστορική αξία.

Από την έκθεση της ταπισερί στο Bayeux Museum.
Bayeux MuseumΗ Ταπισερί της Μπαγιέ θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο από τον Σεπτέμβριο του 2026 ως τον Ιούλιο του 2027, σε μια έκθεση που αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία θα δανείσει στη Γαλλία ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως το πλοίο ταφής του Σάττον Χου και τα περίφημα σκακιστικά κομμάτια του Λιούις, αναδεικνύοντας την πλούσια αγγλοσαξονική κληρονομιά πριν από τη Νορμανδική κατάκτηση.
Η ανταλλαγή αυτή εντάσσεται στο περιορισμοί του πολιτιστικού έτους 2027, που θα τιμήσει τη χιλιετία από τη γέννηση του Γουλιέλμου του Κατακτητή και θα συνοδευτεί από τον εορτασμό της εκκίνησης του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι διευθυντές των μουσείων και οι πολιτικοί ηγέτες των 2 χωρών χαιρέτισαν τη συμφωνία ως μια πράξη πολιτιστικής διπλωματίας που ενισχύει τους δεσμούς και την κοινή ιστορία Βρετανίας και Γαλλίας.
Η Ταπισερί της Μπαγιέ, ανθεκτική στον χρόνο, μας θυμίζει ότι, όπως παρατήρησε εύστοχα ο Μακρόν, «το τέλος της κοινής μας ιστορίας δεν έχει ακόμα γραφτεί».