17/07/2025 08:00
|
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΟΛΑ
Ο Simone Mongelli μιλάει στο thestival.gr για τη μουσική του ανθρώπινου σώματος
Ο Simone Mongelli με καταγωγή από την Ιταλία είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης, ο οποίος έχει καταφέρει να αναδείξει τη μουσική του ανθρώπινου σώματος ως ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο. Μέσα από την ομάδα του «Bodyterranean» προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που βασίζεται στην ανθρώπινη παρουσία χωρίς καμία εξάρτηση από μουσικά όργανα. Στις 25 και 26 Ιουλίου έρχεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου, στη Θεσσαλονίκη σε μια μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη με τον Γιάννη Χαρούλη.
Μιλώντας στο thestival.gr o Simone Mongelli εξήγησε την έννοια του body music αλλά και τα θετικά που έχει η μουσική του ανθρώπινου σώματος ενώ όπως είπε, το έναυσμα για την ενασχόλησή του δόθηκε το 2007 και μάλιστα επί… ελληνικού εδάφους, όταν και ήρθε στη χώρα μας για να μελετήσει την παραδοσιακή μουσική, «έχοντας ως κύριο ενδιαφέρον τα κρουστά όργανα της ελληνικής και μεσογειακής παράδοσης όπως τους ποικίλους ρυθμούς της».
Η τέχνη του body music
Πώς γεννιέται όμως η μουσική χωρίς μουσικά όργανα; Ο Simone Mongelli εξήγησε στο thestival.gr ότι είναι μία πολύ απλή ιδέα: «Παίζουμε μουσική χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα μας και τους ήχους του και δεν μας λείπει τίποτα. Το σώμα γίνεται κρουστό όργανο, με μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων και ο συνδυασμός με τη φωνή προσθέτει μελωδία όπως και άλλες ηχητικές δυνατότητες. Έτσι, όταν συνεργάζονται περισσότερα σώματα, έχουμε μια κανονική ορχήστρα, με ρυθμό και πολυρυθμία, με μελωδία και πολυφωνία, με αρμονία», περιέγραψε και πρόσθεσε πως «σε όλο αυτό το μουσικό αποτέλεσμα προστίθεται και η κίνηση, και δημιουργείται μια πολύ ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη μορφή παραστατικής τέχνης».
Το ερέθισμα για την ενασχόληση με το σώμα ως μουσικό όργανο
Ο καλλιτέχνης ανέφερε πως παίζοντας κρουστά, ήταν κάπως φυσιολογικό να επεκτείνει τις ρυθμικές του αναζητήσεις και στο σώμα, «ένα όργανο που έχουμε πάντα στην διάθεσή μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά «και δεν χρειάζεται να υπολογίσουμε το κουβάλημά του». «Η πρώτη “επίσημη” επαφή, πέρα από τις αυθόρμητες ρυθμικές εξερευνήσεις που ξεκίνησαν κάπως παράλληλα με την ενασχόληση μου με τα κρουστά, ήταν το 2007, σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσαν ο Πέτρος Κούρτης και ο Θάνος Δασκαλόπουλος, με δάσκαλο τον μεγάλο Max Pollak, με τον οποίο αργότερα είχα την μεγάλη χαρά να συνεργαστώ”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκπαιδευτεί ένας μουσικός ώστε να παίζει μουσική με το σώμα του, ο Simone Mongelli επεσήμανε πως «εξαρτάται από τον άνθρωπο». «Δυστυχώς στην κλασσική μουσική εκπαίδευση δεν υπάρχει πολύς χώρος για τη σωματική έκφραση και πολλές φορές σπουδαίοι μουσικοί δεν έχουν αναπτύξει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το σώμα τους και την κίνηση. Ενώ η μουσική εμπειρία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό εργαλείο για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με την “μουσική με το σώμα”, συμβαίνει συχνά άνθρωποι που δεν έχουν περάσει από μια “σκληρή” μουσική εκπαίδευση, να έχουν μια αμεσότερη σχέση με το σώμα τους και την κίνηση», εξήγησε. Και συμπλήρωσε πως «σε κάθε περίπτωση, πρόκειται, για την πλειοψηφία των μουσικών και των ανθρώπων, για έναν καινούργιο τρόπο να χρησιμοποιεί κανείς το σώμα του, ο οποίος απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Αλλά η αποζημίωση είναι μεγάλη».
«Το σώμα έχει πάρα πολλές ηχητικές δυνατότητες»
Το σώμα έχει πάρα πολλές ηχητικές δυνατότητες σύμφωνα με τον Simone Morgelli. «Τα χτυπήματα στα διάφορα σημεία του και ο συνδυασμός με τη φωνή, συνδράμουν στην δημιουργία μάλλον του πλουσιότερου μουσικού οργάνου, τουλάχιστον για όσον αφορά τα ηχοχρώματα», περιέγραψε και πρόσθεσε πως «το πιο δύσκολο, μουσικά, πιστεύω ότι έχει να κάνει με την συνήθεια: πρόκειται για ήχους που δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε μόνους τους και για μερικούς ανθρώπους χρειάζεται λίγος χρόνος εξοικείωσης. Αλλά σε λίγα λεπτά το σώμα μιλάει στο σώμα, και η εμπειρία είναι ευχάριστα έντονη».
Οι «Bodyterranean» και η συνεργασία με τον Γιάννη Χαρούλη
Η πρωτοποριακή ομάδα «Bodyterranean» του Simone Mongelli, συμπράττει με τον αγαπημένο τραγουδοποιό Γιάννη Χαρούλη στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025, παρουσιάζοντας στο κοινό μια μουσικοκινητική δράση, που φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το πιο αρχέγονο μουσικό όργανο: το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.
Σώματα και φωνές αφηγούνται ιστορίες για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη μητρότητα, τη διαφορετικότητα, τις χαρές και τις λύπες, συναισθήματα και καταστάσεις της ζωής που μπροστά τους οι άνθρωποι και οι λαοί είναι όλοι ίδιοι.
Η παράδοση δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν μυστικά συναισθήματα και αποτελεί αφετηρία για τη συλλογική επιβεβαίωση ή την προσωπική αμφισβήτηση κοινωνικών αξιών. Μακεδονίτικοι σκοποί, που μοιάζουν να προέρχονται απευθείας από την αρχαιότητα, μπερδεύονται με χορούς της Αφρικής και ξορκίζουν τους αρχέγονους φόβους. Ένα Θρακιώτικο τραγούδι δίνει δύναμη στην γυναίκα να διεκδικήσει το διαχρονικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την χειραφέτηση, ο καημός του ανεκπλήρωτου έρωτα ή του θανάτου γίνεται χορός και σκηνική μυσταγωγία. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης εκφράζεται με τα λόγια του ξενιτεμένου λαϊκού ποιητή της Κρήτης ή των ελληνόφωνων χωριών της Νοτίου Ιταλίας, τα ρεμπέτικα τραγούδια των Μικρασιατών συνθετών γίνονται δράση και κίνηση.
Τα τραγούδια της παράστασης, γυμνά και άοπλα, στην πιο ουσιώδη μορφή τους, μαρτυρούν ιστορίες που εξαλείφουν τις διαφορές και φωνάζουν για ισότητα και ειρήνη.
Όλα μαζί, στήνουν ένα τελετουργικό σκηνικό και εκφράζονται στο τώρα, με τον πιο αρχαίο και ταυτόχρονα τον πιο σύγχρονο τρόπο: Μόνο με το σώμα!
Όπως τόνισε στο thestival.gr Simone Morgelli, ελπίζει μέσα από τη δράση το κοινό «να γίνει μέρος ενός ταξιδιού και μιας αφήγησης, μιας ιδιαίτερης σπάνιας μορφής επικοινωνία από σώματα σε σώματα, να νιώσει τη δόνηση, τον συντονισμό, τη συνήχηση και την συν-κίνηση, χωρίς εγκεφαλικές “παρεμβολές”».
Όσο για το πώς ενσωματώνεται η φωνή του Γιάννη Χαρούλη μαζί με τους ήχους που βγάζει το ανθρώπινο σώμα, ο καλλιτέχνης εξήγησε πως «μια ζεστή, εκφραστική, γήινη και μεστή φωνή σαν τη δική του ταιριάζει απόλυτα με ένα τέτοιο πρότζεκτ, γυμνό και άμεσο, αρχέγονο και πρωτογενές. Και φυσικά η αυθεντική προσωπικότητα του, σαν ανθρώπου και σαν καλλιτέχνη, ήρθε και κούμπωσε όμορφα στην ομάδα μας».
Μπορείτε να ζήσετε από κοντά αυτή τη μοναδική μουσικοκινητική παράσταση, ειδικά σχεδιασμένη για τον εμβληματικό χώρο του Φεστιβάλ Επταπυργίου την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στις 21:15.
Πληροφορίες και εισιτήρια:
www.kepo.gr | τηλ. 2310 602599
Προπώληση: https://www.more.com/gr-el/tickets/music/festibal-eptapyrgiou-1/ & σε φυσικά σημεία WIND, Public, Media Markt
Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.