«Η απόλυτη κόκκινη γραμμή μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», δήλωσε σε συνέντευξη στο έντυπο Valeurs actuelles την παραμονή νέας συνάντησης του «συνασπισμού των προθύμων», που απαρτίζεται από περίγυρα στις τριάντα χώρες -συμμάχους της Ουκρανίας.
«Πρέπει να έχουμε συνοχή. Δεν μπορεί να αρνούμαστε την είσοδο της Ουκρανίας στο NATO και συνάμα να αποδεχόμαστε να μην έχει πλέον στρατό. Οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο-κλειδί, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, δεν δίνουμε μεγάλη αξία στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών», υπογράμμισε ο Λεκορνί.
Ο «συνασπισμός των προθύμων»
Σε συντονισμό με τη Γαλλία και τη Βρετανία, ο «συνασπισμός των προθύμων» θα συνέλθει εκ νέου αύριο, Πέμπτη 10/7, συγκεντρώνοντας στο τραπέζι επικεφαλής κυβερνήσεων που συναντώνται στη Ρώμη με πρόσχημα διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέπτεται τη Βρετανία, θα μετάσχουν από βρετανική στρατιωτική βάση.
Ο συνασπισμός αυτός επεξεργάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι δυνατόν» σε αυτό το στάδιο «να επιτευχθούν» οι στόχοι του στην Ουκρανία μέσω της διπλωματικής οδού, συνεχίζοντας ως εκ τούτου την επίθεσή του σε μεγάλη κλίμακα, έπειτα από ατελέσφορη τηλεφωνική ακούμπημα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Λεκορνί, «ο συνασπισμός των προθύμων πρέπει να προσφέρει ένα περιορισμοί για να σκεφτούμε την επόμενη μέρα».