Σε κάθε περίπτωση, επιπλέον κι αν οι... επίδοξοι ενοικιαστές χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών για την κατοικία τους, η αναζήτηση κατάλληλου σπιτιού αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη σκέψη για τους νέους φοιτητές και τη φετινή χρονιά.
Ο λόγος είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, η υψηλή ζήτηση αντίστοιχα και κατά συνέπεια οι ακριβές τιμές των ενοικίων. Τα οποία, παρότι με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και το 2025.
Από τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates προκύπτει ότι η διαθεσιμότητα σε κατοικίες άνω του 1ου ορόφου ως 50 τμ με ενοίκιο ως 300 ευρώ, φτάνει φέτος το 1,04% στο κέντρο της Αθήνας και το 3,1% στα δυτικά προάστια ενώ σε νότια, βόρεια προάστια και Πειραιά είναι μηδενική.
Με βάση δε τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα ως 300 - 350 ευρώ τον μήνα, είναι ακίνητα ως 30 τμ, εμφανώς πολύ μικρά, κυρίως μη ανακαινισμένα και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν βρίσκονται, παραδοσιακά, στις πρώτες επιλογές των φοιτητών.
Ενδεικτικά, όπως καταγράφει η έρευνα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων κατοικία του 1970, μη ανακαινισμένη, επιφάνειας 21 τ.μ, στον 6ο όροφο έχει ζητούμενο μίσθωμα 300 ευρώ.
Στην Πανόρμου, αντίστοιχα για ανακαινισμένο και επιπλωμένο διαμέρισμα 15 τ.μ. του πρώτου ορόφου, με χρόνος κατασκευή το 1975, ιδιοκτήτης ζητά ενοίκιο 250 ευρώ.
Στα Κάτω Πατήσια για διαμέρισμα 16 τ.μ του 6ου ορόφου με χρόνος κατασκευής το 1970 το ζητούμενο μίσθωμα είναι 300 ευρώ. Αντίστοιχο είναι το ζητούμενο ενοίκιο, για ανακαινισμένη και επιπλωμένη κατοικία μόλις 15 τ.μ. του 1976, στον Σταθμό Λαρίσης.