Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να αποτυγχάνουν να πείσουν τους πολίτες της ΕΕ ότι η άμυνα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς εκείνοι την κατατάσσουν μόλις έβδομη ανάμεσα σε δέκα επενδυτικές προτεραιότητες.
Οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν φαίνεται να βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Eurobarometer έδειξε ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα για την άμυνα, παρά τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων.
Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις (23%) επιθυμούν η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τους πόρους της για στρατιωτικούς σκοπούς.
Διχασμένα τα κράτη για την άμυνα – Πού παρατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά
Μια πρόσφατη κοινή έκθεση των Bruegel και του Ινστιτούτου του Κιέλου υποστήριξε ότι μια νέα ρωσική επίθεση είναι «νοητή», επικαλούμενη δηλώσεις του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι «έτοιμη να επιτεθεί μέσα στα επόμενα τρία έως δέκα χρόνια».
Ωστόσο, οι αμυντικές δυνατότητες και οι σχετικές υποδομές κατατάσσονται μόλις έβδομες από τις δέκα προτεινόμενες επενδυτικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Eurobarometer.
Επιπλέον, η κοινή γνώμη φαίνεται βαθιά διχασμένη σε ολόκληρη την Ένωση.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η υποστήριξη για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερη στις χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία: 50% στην Εσθονία και 46% σε Φινλανδία και Λιθουανία.
Αντιθέτως, η στήριξη είναι αισθητά χαμηλότερη σε χώρες όπως η Ιταλία (12%), η Βουλγαρία (13%), η Ισπανία (17%), η Ιρλανδία (15%), η Σλοβενία και η Ουγγαρία (14%).
Γιατί οι ηγέτες δεν πείθουν για τη σημασία της άμυνας
Ο Ντάνιελ Φίοτ, επικεφαλής του τομέα άμυνας στο Κέντρο για Ασφάλεια, Διπλωματία και Στρατηγική (CSDS) στις Βρυξέλλες, εξηγεί γιατί οι ηγέτες αποτυγχάνουν να περάσουν το μήνυμα.

«Δεν μπορείς να πείσεις ανθρώπους που ζουν στη Δυτική και Νότια Ευρώπη ότι ρωσικά στρατεύματα θα φτάσουν σύντομα στις πρωτεύουσές τους· όμως γνωρίζουμε ότι σε πολλά κράτη της πρώτης γραμμής στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, αυτός είναι ακριβώς ο φόβος των πολιτών».
«Το μήνυμα, λοιπόν, πρέπει να προσαρμόζεται ανά χώρα. Μέχρι στιγμής, πάρα πολλοί ηγέτες χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού — αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», προσθέτει ο Fiott.
Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική αστάθεια επίσης δεν βοηθά στο να ενισχυθεί η στήριξη για την άμυνα, όπως λέει.
«Υποστηρίζω σθεναρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, αλλά δεν μου είναι σαφές πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΝΑΤΟ, όταν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στην ΕΕ και η παγκόσμια οικονομία “μπάζει νερά”».
«Αν και είναι μια κοντόφθαλμη άποψη, πολλοί πολίτες στην Ευρώπη δεν θέλουν να δαπανηθούν περισσότερα στην άμυνα γιατί φοβούνται αυτομάτως ότι θα θιγούν άλλες δημόσιες υπηρεσίες».
Ποιες είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων – Τι θέλει ο Έλληνας
Αντί για την άμυνα, οι πολίτες θεωρούν σαφώς σημαντικότερες την υγεία και την παιδεία που λαμβάνουν την πρώτη θέση στις προτεραιότητές τους (49%) ενώ ακολουθούν η κλιματική δράση και η προστασία του περιβάλλοντος (38%).
Η Δανία εμφανίζεται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ανησυχία για το κλίμα (58%), μπροστά από τη Μάλτα (56%) και την Ιταλία (46%).

Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το τρίτο πιο πιεστικό ζήτημα (31%) σε όλη την ΕΕ, ιδίως στη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία.
Στη συνέχεια ακολουθεί η στέγαση (27%), με τα πρωτεία να έχει η Κύπρος (40%). Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί η στέγαση στην Κεντρική Ευρώπη καθώς την μεγαλόνησο ακολουθούν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία με αρκετά υψηλά ποσοστά (35%).
Αντιθέτως, παρά τις πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό, ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά λαμβάνουν τη μικρότερη στήριξη για δημόσιες επενδύσεις (12%).
Πηγή: Euronews
Διαβάστε επίσης:
Ποιους χτυπά η φτώχεια στην Ε.Ε. – Τρίτη χειρότερη επίδοση για την Ελλάδα