Να εξασφαλίσουν εμπορικές συμφωνίες ή να ασκήσουν πιέσεις για επιπλέον χρόνο έσπευσαν οι κύριοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ το σαββατοκύριακο (5 – 6.7.25), καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ειδοποιήσει περίπου δώδεκα χώρες αύριο (7.7.25) για το νέο επίπεδο δασμών στις αποστολές τους προς τις ΗΠΑ.
«Θα είμαστε πολύ απασχολημένοι τις επόμενες 72 ώρες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σήμερα (6.7.25) στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, αναφερόμενος στον χρόνο που απομένει πριν από την προθεσμία της κυβέρνησης στις 9 Ιουλίου. Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι «υπέγραψε κάποιες επιστολές και θα αποσταλούν τη Δευτέρα – πιθανώς 12» αρχικά. Αρνήθηκε να τις κατονομάσει, λέγοντας ότι οι οδηγίες περιλαμβάνουν «διαφορετικά χρηματικά ποσά, διαφορετικά ποσά δασμών και κάπως διαφορετικές δηλώσεις».
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι αρκετές μεγάλες συμφωνίες είναι κοντά, αν και οι χώρες που λαμβάνουν επιστολές θα δουν τις εξαγωγές τους να αντιμετωπίζουν τους πιο ακραίους δασμούς των ΗΠΑ -μερικοί φτάνουν έως και το 50% μεταξύ των περισσότερων από 50 οικονομιών που στοχεύονται στις 2 Απριλίου- από την 1η Αυγούστου 2025 εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Αξιωματούχοι του Τραμπ δηλώνουν εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται η σύναψη πολλαπλών συμφωνιών, αλλά έχουν ανακοινωθεί μόνο ένα περιορισμένο πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια εκεχειρία με την Κίνα και το σύντομο περίγραμμα συμφωνίας του Τραμπ με το Βιετνάμ.
Τα τελευταία σχόλια των Τραμπ και Μπέσεντ υποδηλώνουν ότι οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές και οι συμφωνίες είναι άκαρπες τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ασκεί τη μέγιστη πίεση στους εμπορικούς εταίρους και ότι έχει σημειωθεί «πολύ καλή πρόοδος» στις συζητήσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση – ένα μπλοκ 27 εθνών που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ.
Αρχικά, οι επιστολές έπρεπε να αποσταλούν στις 4 Ιουλίου με ημερομηνία επιβολής δασμών την 1η Αυγούστου 2025, βάσει προηγούμενων σχολίων του Τραμπ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν απασχολημένοι με διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου λόγω της αμερικανικής εθνικής επετείου, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την ΕΕ, την Ινδία και το Βιετνάμ.
Μία από τις χαρακτηριστικές κινήσεις του Τραμπ στη σύναψη συμφωνιών είναι η μονομερής απειλή όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε κρίσιμα στάδια, επομένως δεν είναι σαφές εάν οι επιστολές που περιγράφει είναι πραγματικές ή απλώς έχουν σκοπό να σπείρουν φόβο στους εμπορικούς εταίρους που εξακολουθούν να διστάζουν να προσφέρουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.
Αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε μια συμφωνία με το Βιετνάμ την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές εξακολουθούσαν να συντονίζονται με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες.
Ενώ αναμενόταν επίσης να επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία με την Ινδία, αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί έχουν σηματοδοτήσει μια πιο σκληρή στάση τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας με δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα για τους υψηλότερους δασμούς της Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους.
Επιδιώκει παράταση
Ανησυχεί επίσης για τους δασμούς στα αυτοκίνητα η Νότια Κορέα, η οποία έχει συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους την παράταση της προθεσμίας σε μια έσχατη προσπάθεια να αποφύγει υψηλότερους δασμούς.
Απολαμβάνοντας μια σημαντική νομοθετική νίκη την περασμένη εβδομάδα και με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, τα νεότερα εμπορικά εμπόδια του Τραμπ κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με ένα ευρύ και πολύπλοκο νέο πλέγμα τελωνειακών δασμών που πρέπει να καταβάλλουν οι Αμερικανοί εισαγωγείς.
Η αρχική εφαρμογή των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου πυροδότησε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και οδήγησε τις αγορές σε πτώση. Αυτό έδωσε τη θέση του σε ένα πάγωμα αυτών των συντελεστών στο 10% για 90 ημέρες έως τις 9 Ιουλίου.
Εκτός από το πρόσθετο κόστος που δημιουργούν οι δασμοί για τις αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν αγαθά από το εξωτερικό, οι εγχώριοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα αντιποίνων από οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα και τους ειπώθηκε ότι μια τεχνική συμφωνία κατ’ αρχήν ήταν κοντά, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg News.
Η στάση της Ιαπωνίας
Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba δήλωσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια δασμών. Μιλώντας στην εκπομπή «Sunday News The Prime» του Fuji TV, δήλωσε ότι η Ιαπωνία – ένας άλλος σημαντικός παραγωγός αυτοκινήτων που προσπαθεί να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ – είναι έτοιμη να «σταθεί σταθερή» και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, προβλέποντας κάθε πιθανή κατάσταση.
Η κυβέρνηση της Καμπότζης δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι συμφώνησε με τις ΗΠΑ σε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, με την υπόσχεση να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά. Με 49%, ο απειλούμενος αμοιβαίος δασμός της Καμπότζης ήταν από τους υψηλότερους του Τραμπ. Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων στις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα η Ινδονησία έδειξε την πεποίθησή της ότι είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας «τολμηρής» εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα καλύπτει κρίσιμα ορυκτά, ενέργεια, αμυντική συνεργασία και πρόσβαση στην αγορά πριν από την επικείμενη προθεσμία για τους δασμούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της χώρας.