«Θα μπορούσαν να είναι 12, ενδεχομένως 15 επιστολές», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους, «και έχουμε κάνει επίσης συμφωνίες, οπότε θα έχουμε έναν συνδυασμό επιστολών και έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες».
Δεδομένου ότι πλησιάζει η 9η Ιουλίου οπότε λήγει το 90ήμερο πάγωμα των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ, ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν οι νέοι συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα ή την 1η Αυγούστου, όπως είχαν προτείνει ορισμένοι αξιωματούχοι.
«Όχι, θα είναι δασμοί, οι δασμοί, οι δασμοί θα είναι, οι δασμοί», ξεκίνησε ο πρόεδρος με αβεβαιότητα, «νομίζω ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τις περισσότερες χώρες ως τις 9 Ιουλίου, ναι. Είτε επιστολή είτε συμφωνία».
Στη συνέχεια το λόγο καθώς διαισθάνθηκε τη σύγχυση, πήρε ο υπουργός Εμπορίου του, Χάουαρντ Λάτνικ που δήλωσε: «Αλλά τίθενται σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ την 1η Αυγούστου, αλλά ο πρόεδρος καθορίζει τους ναύλους και τις συμφωνίες αυτή τη στιγμή».
Ο Τραμπ τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει βασικό δασμολογικό συντελεστή 10% για τις περισσότερες χώρες και πρόσθετους δασμούς που έφταναν ως και 50%, αν και αργότερα ανέβαλε την ημερομηνία έναρξης ισχύος για όλες τις χώρες εκτός από το 10% ως τις 9 Ιουλίου. Η νέα ημερομηνία της 1ης Αυγούστου προσφέρει στις χώρες μια επιπλέον τρίμηνη αναβολή, αλλά βυθίζει επίσης τους εισαγωγείς σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας λόγω της έλλειψης σαφήνειας περίγυρα από τους δασμούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά, απείλησε όσες χώρες ευθυγραμμίζονται με «τις αντιαμερικανικές πολιτικές» της συμμαχίας BRICS θα υποστούν «επιπρόσθετο δασμό 10%», πληκτρολογώντας τη λέξη «επιπρόσθετο» με κεφαλαία, όπως συνηθίζει για έμφαση.
«Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε. Δεν ξεκαθάρισε τι εννοούσε με τον όρο «αντιαμερικανικές πολιτικές».
Η συμμαχία αυτή, στην οποία αρχικά συμμετείχαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα όταν συστήθηκε το 2009, πρόσθεσε απαί τη Νότια Αφρική και πέρυσι την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.