Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στη Βρετανία: Μετανάστευση και Ουκρανία στο επίκεντρο των επαφών του

5 days ago 1

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ θα βρεθούν οι μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της Μάγχης, αλλά και τα σχέδια για μια δύναμη ασφαλείας μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια επίνοια που είχε προηγουμένως προτείνει ο Γάλλος ηγέτης και απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Η τριήμερη επίσκεψη του Μακρόν - η οποία γίνεται απαί πρόσκλησης του Καρόλου - είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από αρχηγό κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit και θεωρείται ενδεικτική της επιθυμίας της κυβέρνησης του Στάρμερ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, αλλά και τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κάρολος θα αναφερθεί στις «σύνθετες απειλές» που αντιμετωπίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία - τονίζοντας ότι «αυτές οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα» στην διάλεξη του κατά τη διάρκεια του λαμπερού κρατικού δείπνου στο Ουίνδσορ απόψε.

Στο προσκήνιο το μεταναστευτικό

Το δυσχερές ζήτημα για τις κυβερνήσεις και στις 2 πλευρές της Μάγχης είναι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη (10/7). Κάθε χρόνο, χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη βόρεια Γαλλία, συχνά κρυμμένοι σε φορτηγά ή διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Σε απάντηση, η Βρετανία έχει υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες με τη Γαλλία για την ενίσχυση των περιπολιών στις παραλίες και την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την εξάρθρωση δικτύων λαθρεμπορίου. Οι συμφωνίες, ωστόσο, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

Το 2024, εντοπίστηκαν κατά πρόσβαση 37.000 άτομα να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες - ο 2ος υψηλότερος ετήσιος αριθμός μετά τις 46.000 το 2022. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους: περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν τη διέλευση το πρώτο εξάμηνο του 2025, αύξηση κατά πρόσβαση 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Στάρμερ, του οποίου η κεντροαριστερή κράτος εξελέγη πριν από ένα χρόνο, έχει δεσμευτεί πατάξει τις συμμορίες πίσω από το οργανωμένο λαθρεμπόριο ανθρώπων. Μέρος αυτού του σχεδίου βασίζεται σε στενότερη σύμπραξη με τη Γαλλία και με χώρες που βρίσκονται πιο πάνω στη διαδρομή των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει τη Γαλλία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αστυνομεύει τις διελεύσεις μικρών σκαφών και να επιτρέψει στους αξιωματικούς του να παρεμβαίνουν σε σκάφη σε βαθύτερα νερά. Η γαλλική κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στους νόμους της όθεν να επιτρέψει στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Προς το παρόν, η ηγεσία τους περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ακτογραμμή, εκτός εάν απαιτείται να διασώζουν σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το θέμα της Ουκρανίας

Οι 2 ηγέτες έχουν επίσης συνεργαστεί στενά στο θέμα της Ουκρανίας. Και οι 2 χώρες έχουν ηγηθεί προσπαθειών για τη δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αποτελούμενης από ευρωπαϊκά στρατεύματα και να λάβουν εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός. Ο Τραμπ έχει δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό για την επίνοια και η κατάπαυση του πυρός παραμένει ανέφικτη.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-