Η Κρήτη ξαφνικά ασφυκτιά, καθώς χθες στο νησί έφτασαν πάνω από 600 άτομα. Όμως έχει ενδιαφέρον αυτό που εκμυστηρεύτηκε ως αντίληψη ανώτατος παράγοντας της Κυβέρνησης, ότι τους μετανάστες τους εργαλειοποιεί το σύστημα όχι λόγω Τουρκίας, αλλά μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει χρήματα.
Οι κρίσιμοι 2 μήνες - «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο»
Ο Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας σύμπραξη επί της ουσίας με τις αρχές της χώρας προκειμένου να γίνεται αποτροπή. Εξάλλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχει καμία συμμετοχή - συμβολή, κατά τη διαδικασία σύλληψης και μεταγωγής των παράνομα εισελθόντων προσφύγων/μεταναστών, ως και τη στιγμή που θα μεταφερθούν στις δομές του υπουργείου, όπου και πραγματοποιείται η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου.
Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ ενώ θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας.
Στόχος της Αθήνας, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές που μίλησαν αποκλειστικά στο CNN Greece είναι «να κερδίσουμε χρόνο». Ουσιαστικά, κρίνεται πως το επόμενο δίμηνο είναι το πιο δύσκολο λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στο Λιβυκό πέλαγος, οπότε ο Χαφτάρ πρέπει να πειστεί να κλείσει την κάνουλα έστω και για αυτό το χρονικό διάστημα.
Στο τραπέζι campy υπό την επιτήρηση της Ε.Ε.
Στόχος της αποστολής στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας είναι η διπλωματική διαχείριση του φαινομένου και η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Ανοίγει επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece σε αυτή τη συνάντηση και με τις 2 αντιμαχόμενες πλευρές σε Τρίπολη και Βεγγάζη, το ζήτημα δημιουργίας campy μεταναστών και υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Το «καρότο» και το «μαστίγιο»
Η Αθήνα ακολουθεί ξεκάθαρα μια τακτική καρότου και μαστιγίου όσον αφορά στον Στρατάρχη.
Την Κυριακή η Αθήνα διεμήνυσε σε πολύ αυστηρούς τόνους προς την πλευρά του Στρατάρχη ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό και σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες ότι τυχόν κύρωση του τουρκολιβυκού θα είχε μεγάλες συνέπειες.
Υπάρχει σχετική αισιοδοξία πως η Λιβύη δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Το «καρότο» για τον Χαφτάρ αφορά σε ένα σημαντικό πακέτο διμερών συνεργασιών και επενδύσεων…