Φωτογραφία: Αρχείο Intime
18/07/2025 10:40
|
THESTIVAL TEAM
Η ΕΕ υιοθέτησε σήμερα ένα 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, το οποίο προβλέπει μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επιτρέπεται να εξαχθεί, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
«Έχουμε τώρα μια συμφωνία για ένα 18ο πακέτο κυρώσεων ισχυρό και αποτελεσματικό κατά της Ρωσίας», βεβαίωσε διπλωμάτης στο πέρας συνόδου των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί.
Η Σλοβακία, η οποία απέκλειε μέχρι στιγμής την υιοθέτηση της νέας αυτής δέσμης κυρώσεων, που είναι η 18η από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποδέχθηκε εν τέλει να άρει το βέτο της αφού έλαβε εγγυήσεις.
Η Μπρατισλάβα χρησιμοποιούσε το βέτο για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή να της εγγυηθεί τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διακόψει τελείως τις εισαγωγές της ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027.
Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση του πλαφόν της τιμής του ρωσικού αργού, που πλέον ορίζεται σε λίγο πάνω από 45 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 15% λιγότερο από τη μέση τιμή του ρωσικού βαρελιού στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Το όριο είχε οριστεί μέχρι σήμερα στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που κρινόταν υπερβολικά υψηλή, δεδομένου του σημερινού επιπέδου των τιμών του πετρελαίου στην αγορά.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μόλις μια δέσμη κυρώσεων από τις πιο αυστηρές κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν στην αγορά, ο νέος μηχανισμός θα ακολουθεί την κίνησή τους με διαφορά πάντα 15%, σε ένα σύστημα που κρίνεται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από το προηγούμενο.
Η ΕΕ «θα διατηρήσει την πίεση έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμό της», τόνισε η Κάλας.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πάντα στη συσπείρωση των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής έχουν φανεί λιγότερο πρόθυμες να ορίσουν νέο πλαφόν μετά τη συμφωνία που συνήφθη στη G7 για τιμή 60 δολαρίων.
Ορίζοντας μέγιστη τιμή, οι δυτικοί ελπίζουν να περιορίσουν τους οικονομικούς πόρους που έχει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Κάλας, το πλαφόν των 60 δολαρίων επέτρεψε μείωση κατά 30% των ρωσικών πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.