Την εξηκοντάλεπτο που η πίεση κλιμακώνεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, αλλά και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε για το επικείμενο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι μπορεί «να συμβάλει» στην επίτευξη συμφωνίας και απελευθέρωσης ομήρων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει ότι ενδεχομένως αποκομίσει ορισμένα συμφέροντα μετά και την υποστήριξη που έλαβε από τις ΗΠΑ στον 12ήμερο πόλεμο με το Ιράν. Αντίστοιχα από την πλευρά του και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Σύμφωνα με αναλυτές, μένει λοιπόν να φανεί εάν το πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει αυτή τη κίνηση αποτέλεσμα για μια κατάπαυση πυρός ή εάν οι όποιες διαβουλεύσεις θα «ναυαγήσουν» για την εξηκοντάλεπτο ακριβώς όπως συνέβη και στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας.
Οι επιδιώξεις Τραμπ
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια εκεχειρία με ενδεχόμενο μόνιμης κατάπαυσης πυρός, ενώ αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση, ενδιαφέρεται να εκδώσει μια κοινή δημόσια δήλωση με τον Νετανιάχου, η οποία θα «υποχρεώνει» και τις 2 πλευρές να αποδεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία.
«Μετά τη δήλωση, θα μπορούσαν να χρειαστούν μερικές ημέρες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά ο στόχος είναι να εδραιωθεί η δέσμευση και η υποχρέωση για τη διαδικασία», αναφέρουν οι πηγές.
Επιπλέον, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το CNNi, οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα αναθερμάνθηκαν μετά την εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αλλά αντανακλούν επίσης την πίεση των ΗΠΑ και μια μετατόπιση στους πολεμικούς στόχους του Τελ Αβίβ.
Οι 2 ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την πιθανότητα ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων ή την επίτευξη άλλων συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ του Ισραήλ και γειτονικών αραβικών κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Συρία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
- Διαβάστε ακόμα: Νετανιάχου: Η συνάντηση με τον Τραμπ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας για τη Γάζα
Με το βλέμμα στην εκεχειρία
Πάντως, ο Νετανιάχου επιμένει να διαμηνύει ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί, μια απαίτηση την οποία όμως η ένοπλη συνασπισμός ως στιγμής αρνείται να συζητήσει, παρόλο που αντίστοιχα προ ημερών Παλαιστίνιος αξιωματούχος επικαλέστηκε ότι η Χαμάς είναι «θετική» στην συμβουλή εκεχειρίας, με φόντο τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
«Ενεργούμε για να επιτύχουμε αυτήν την συμφωνία, με τους όρους που έχουμε αποδεχθεί. Εστειλα μια διαπραγματευτική ομάδα με σαφείς οδηγίες. Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ μπορεί με βεβαιότητα να συμβάλει στην προώθηση αυτού του αποτελέσματος που όλοι ελπίζουμε», τόνισε πάντως ο Νετανιάχου.
Ωστόσο, ο όμοιος απέρριψε εκ νέου τους όρους που έθεσε η Χαμάς τις προηγούμενες ώρες. «Οι τροποποιήσεις που επιδιώκει η Χαμάς στην συμβουλή του Κατάρ μας κοινοποιήθηκαν χθες το βράδυ και είναι απαράδεκτες για το Ισραήλ», ανέφερε η είδηση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Στο Κατάρ ομάδα διαπραγματευτών
Παράλληλα, το Ισραήλ αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικές με την προοπτικής σύναψης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς ετοιμάζει την απάντησή του μετά την είδηση της Χαμάς ότι είναι έτοιμη για να διαπραγματευθεί.
Εν τούτοις, «κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης», ο κ. Νετανιάχου «έδωσε εντολή να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για έμμεσες συνομιλίες και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανάκτηση των ομήρων μας, βάσει της πρότασης του Κατάρ την οποία το Ισραήλ έχει αποδεχθεί», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγματευτική ομάδα θα ταξιδέψει την Κυριακή στο Κατάρ για τις συνομιλίες».
Άλλωστε, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί πρότασης για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβιβάστηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Τι περιλαμβάνει η συμβουλή κατάπαυσης του πυρός
Αν και οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν επιπλέον δημοσιοποιηθεί, είναι σαφές ότι το αναθεωρημένο πλάνο αποτελεί μια απόπειρα γεφύρωσης ορισμένων από τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Παρ' όλα αυτά, πηγή με γνώση επί των διαπραγματεύσεων δήλωσε σύμφωνα με το CNNi, ότι το χρονοδιάγραμμα της τελευταίας πρότασης προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων και την επιστροφή των σορών 18 νεκρών ομήρων, σε μια περίοδο των 60 ημερών. Από τους 50 ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, πιστεύεται ότι τουλάχιστον 20 είναι ζωντανοί, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, 2 παλαιστινιακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η συμβουλή περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 σε ζωή ομήρους και θα παραδώσει, ορισμένες σορούς ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την παράδοση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ και σε αναγνωρισμένες διεθνείς οργανώσεις.
Σύμφωνα με το προτύπωση των προτάσεων, οι «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου - ένα μακροχρόνιο αίτημα της Χαμάς - θα ξεκινήσουν την πρώτη μέρα, με τους μεσολαβητές να πρόκειται να παράσχουν εγγυήσεις για την παράταση της εκεχειρίας σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.
Θα χρειαστούν περισσότερες διαπραγματεύσεις για να καθοριστεί η διάταση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, με τους Παλαιστίνιους ομήρους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές να απελευθερώνονται επίσης σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.
Ο Νετανιάχου πάντως, αρνείται επανειλημμένα να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου ως να επιτευχθεί «ολική νίκη» επί της Χαμάς. Επιπλέον, σύμφωνα με το CNNi, ο Νετανιάχου -εκτός από τον στόχο της επιστροφής των ομήρων- δεν έχει παραιτηθεί από τους πιο μαξιμαλιστικούς στόχους του. Δηλαδή, τον αφοπλισμό στη Γάζα και την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.