Διατηρώντας ενεργή τη σωματική μνήμη

21 hours ago 2

Ο Πάνος Μαλακτός μοιράζεται με το κοινό τα έργα του «NO I AM NOT» και «Hire.me.please»

To DDC, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, επιστρέφει με παραστάσεις και καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επίκαιρες θεματικές και έργα που «χορεύουν» τις ιστορίες των δημιουργών τους, επιδιώκοντας τη συμμετοχή και την αφύπνιση.

Είναι από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ στην Ελλάδα, συνολικά από τον χώρο του Πολιτισμού, ακόμα κι αν το ίδιο εξειδικεύεται στον σύγχρονο χορό. Το παρακολουθούμε χρόνια και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (κυρίως Ελλήνων), οι παραστάσεις και οι καλλιτέχνες που επιλέγει είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι πραγματικά τυχερά τα Χανιά και η Κρήτη που, αν δεν νοιάζονταν μόνο για επιχορηγήσεις α λα ΟΠΕΚΕΠΕ, θα έπρεπε να δουν πόσο σημαντικός είναι ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του στο νησί. Και η Σοφία Φαλιέρου, ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Dance Days Chania», μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, είναι κάποιοι από αυτούς... τους ελάχιστους.

Με επίκεντρο τον χώρο, το σώμα, τον δημιουργό, την επιθυμία και το όραμα, το φετινό «Dance Days Chania» (DDC) φιλοξενεί, φέτος, έργα που «χορεύουν» τις ιστορίες των δημιουργών τους: «Το φεστιβάλ, μέρος μιας κοινωνίας που πάλλεται, διαμαρτύρεται αλλά και συντηρητικοποιείται, κρατάει στην επικαιρότητα την ελευθερία της έκφρασης, σαν ζωτικό παράγοντα εξέλιξης τόπων και ανθρώπων, σαν τον δρόμο που ξεπερνάει τα σύνορα και ενώνει σε μία αέναη ζωτική και ζωογόνο κίνηση. Σ’ έναν κόσμο που κινδυνεύει να απορροφηθεί από τη λήθη, επιμένει μέσα από τον χορό και τις επιλογές του να διατηρεί τη σωματική μνήμη ενεργή. Με αντίδοτο τη συλλογικότητα και τη συμμετοχικότητα της τέχνης αλλά και τη δύναμη της σωματικότητας, επενδύει στην καλλιτεχνική ποικιλομορφία και καλεί το κοινό, μέσα από τις δράσεις του, σε ευελιξία, αφύπνιση και προβληματισμό», μας λένε οι διοργανωτές.

Το θέμα με το συγκεκριμένο Φεστιβάλ (και όποιος παρακολουθήσει έστω και μία από τις δεκάδες δράσεις του θα το καταλάβει) είναι πως όσα λέει, όσο ακαδημαϊκά ή πρωτοποριακά ή δημοκρατικά κι αν ακούγονται, τα κάνει πράξη. Και δράση. Γιατί η ομάδα του Φεστιβάλ, πέραν από επαγγελματίες με την τεχνογνωσία που απαιτείται, παίρνουν και προσωπικά τα όσα κάνουν. Τους αφορούν. Και επειδή γνωρίζουν και δρουν επαγγελματικά (πόσο λείπει αυτό από τον χώρο!), το κάνουν και σωστά. Και δεν υπερβάλλουμε: το είδαμε μία και δύο και τρεις φορές και φέτος, που δεν θα μπορέσουμε να το παρακολουθήσουμε, ίσως είναι η καλύτερη από όλες τις χρονιές του. (Αλλά όταν για να πάει ένας άνθρωπος στην Κρήτη, δίχως αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο είτε με καράβι, χρειάζεται περισσότερα από 200 ευρώ, πώς να ταξιδέψει κανείς; Κάπου για όνομα δηλαδή με αυτή την αισχροκέρδεια, που μόνο κακό κάνει στη χώρα).

Επιστρέφοντας στο φετινό 15ο DDC, το πρόγραμμά του αποτελείται από: 17 παραστάσεις στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», 4 παραστάσεις σε σημεία της πόλης και χώρους πολιτισμού (ελεύθερη είσοδος), 12 σεμινάρια, 5 εργαστήρια από την ενότητα «Γνωριμία με τις/ους χορογράφους», 2 πρότζεκτ από την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» (δημιουργία πρωτότυπων site specific εν εξελίξει έργων από Ελληνες δημιουργούς) (ελεύθερη είσοδος), διακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία με τους Colectivo Priekopnik Vevericka (Σλοβακία) (ελεύθερη είσοδος), 2ήμερο αφιέρωμα Video Dance με προβολές και συζήτηση με καλεσμένη φιλμογράφο (ελεύθερη είσοδος), έκθεση έργων και performance από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δικό μου σώμα “μιλά”» (ελεύθερη είσοδος), παρουσίαση 2 έργων σε συνεργασία με τη U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας (2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα) (ελεύθερη είσοδος), έκθεση φωτογραφίας χορού από τον Γιώργο Αναστασάκη, από το αρχείο του φεστιβάλ 2014-2024 (ελεύθερη είσοδος).

Οι δε παραστάσεις που φιλοξενούνται εντάσσονται στις ευρύτερες θεματικές: Η γυναίκα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, το DDC ως σταυροδρόμι πολιτισμών, η ψυχική υγεία μέσα από την τέχνη της σωματικότητας, η έννοια του χρόνου και των αισθήσεων στο σήμερα, νέοι χορογράφοι (ενίσχυση και διάθεση χώρου). Επιπλέον, όπως κάθε Φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές από όλο τον κόσμο, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Συνεπώς, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενούνται σεμινάρια και masterclasses από έμπειρους επαγγελματίες σε τεχνικές αυτοσχεδιασμού, εκφραστικών σωματικών πρακτικών, πολυμέσων κ.ά.

Edoardo Deodati | Photo: Marvin Mears

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους συμμετέχοντες: Η Livia Balazova επιστρέφει στο φεστιβάλ, για να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πλέον έργο της για τις άγνωστες πτυχές της ζωής της Καμίλ Κλοντέλ. Η Karima El Aidaoui, από το Μαρόκο, παρουσιάζει το έργο της «MEKTOUB», σχετικά με το κοινωνικό φαινόμενο του προσυμφωνημένου γάμου ως «αγοραπωλησία» γυναικών. Μαρτυρίες γυναικών από μέρη του κόσμου γίνονται η φωνή της Ηρούς Κόντη για τη σύνθεση και παρουσίαση του έργου «Modulus of resilience».

Ο Serge Arthur DODO από την Ακτή Ελεφαντοστού, με το έργο του «L’ombre de ma Sueur», μοιράζεται το δικό του ταξίδι για τις σκιές προσωπικών και συλλογικών αγώνων. Ο Jason Martin από τον Καναδά, σε σημείο της πόλης, με το «etude nO.1», επιχειρεί το χορευτικό σώμα να γίνει κοινωνός του άυλου. Το «Making of A Man», της Quindel Orton, είναι μια παράσταση σε μορφή «ted talk», με σατιρική διάθεση για όσα συνθέτουν έναν «σωστό άντρα». Επίσης, με στόχο την ανάδειξη της αξίας της δράσης και συμμετοχής, χωρίς περιορισμούς και ηλικιακούς αποκλεισμούς, πραγματοποιούνται κινητικά εργαστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τη χορογράφο Σοφία Φαλιέρου σε ομάδα γυναικών 65+ και, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η ομάδα θα παρουσιάσει τη δική της παράσταση, που πάντα την περιμένουμε πώς και πώς... Με απλά λόγια, (και) το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Dance Days Chania» αποδεικνύει από τον προγραμματισμό του πως, πέρα από μία καλλιτεχνική, αποτελεί και μία κοινωνική πρόταση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το φεστιβάλ διαρκεί από 21/07 έως και 2/08, με κέντρο τα Χανιά και δράσεις διάσπαρτες στην πόλη, με σημείο αναφοράς την Παλιά Πόλη Χανίων. Αναλυτικά το πρόγραμμα: dancedays.gr. Προπώληση: www.ticketservices.gr. Διαθέσιμα πακέτα εισιτηρίων: FULL PASS 100€ (στο ticketservices.gr), 5 βραδιές 60€ (στο ταμείο του θεάτρου).

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-