Υπομονή μέχρι το Φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αν και έχει κάνει όλη την προεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει η ρύθμιση που θα προωθηθεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στην συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών αλλά και να μην έχει επιπτώσεις στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», ενεργοποιώντας την εγγύηση που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Βασικός στόχος είναι, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, να υπάρξει μία οριστική και κυρίως ρεαλιστική λύση σε όσους έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τιτλοποιηθεί δηλαδή έχουν «περάσει» στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Για την επίλυση του ζητήματος των χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο λαμβάνονται υπόψη και σειρά ακόμα παραγόντων όπως η ισοτιμία με το ευρώ, οι αποπληρωμές δανείων αλλά και όσων έχουν μετατραπεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του εξωδικαστικού μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως από όσους δεν εξυπηρετούν το δάνειο τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διασφαλίσουν μία σταθερή δόση αλλά και “κούρεμα” των προσαυξήσεων.
Επιπλέον μέριμνα θα υπάρξει και για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό που εξετάζεται είναι να τους δοθεί η δυνατότητα μετατροπής του δανείου σε ευρώ με ισοτιμία σε σχέση με το ελβετικό φράγκο η οποία θα συνεπάγεται μίας μορφής «κουρέματος» της οφειλής. Καθοριστικός παράγοντας για τον καθορισμό της ισοτιμίας θα είναι το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.
Κούρεμα στην ισοτιμία από 10% έως 25%
H ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών κατατάσσει τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου σε κατηγορίες, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέποντας συνολικά «κούρεμα» στην ισοτιμία από 10% έως 25%.
Στην πρώτη κατηγορία προβλέπεται ότι θα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 185.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Στους δανειολήπτες αυτούς αναμένεται να προταθεί «κούρεμα» στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ κατά 25%. Το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται να είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 231.250 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» που θα δοθεί θα κινείται στο 20% και το επιτόκιο στο 2,50%.
Στην τρίτη κατηγορία θα ενταχθούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 277.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας αναμένεται στο 15%, και το επιτόκιο στο 2,70%.
Η τέταρτη κατηγορία, τέλος, δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται σε 10%.
Εξωδικαστικός ή ρύθμιση
Οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να υπαχθούν στον εξωδικαστικό είτε τη ρύθμιση που θα προταθεί από την κυβέρνηση. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων.
Ο αριθμός των δανείων σε ελβετικό φράγκο ανέρχεται συνολικά σε 56.000 εκ των οποίων 54.000 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 2.000 επιχειρήσεις. Από αυτά, έχουν αποπληρωθεί περίπου 18.600 δάνεια: 18.000 από φυσικά πρόσωπα και 600 από επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2014 και μετά, ύστερα από την απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, καθώς το νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 30% έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντιστοίχως και η δόση του δανείου, οπότε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους αφού αδυνατούσαν να καταβάλλουν τόσο υψηλές δόσεις και ειδικά κατά την περίοδο των μνημονίων όπου οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά