Από τα βιβλία και ένα μπουκαλάκι άρωμα, σε μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων – Ο πλανόδιος πωλητής που έγινε θρύλος

15 hours ago 2

Η Αμερική του 19ου αιώνα είναι η χώρα των μεγάλων αποστάσεων και των ακόμα μεγαλύτερων ονείρων. Είναι η εποχή που ο νεαρός Ντέιβιντ Χολ ΜακΚόνελ παίρνει τη βαλίτσα του και βγαίνει στους δρόμους, πουλώντας βιβλία από πόρτα σε πόρτα.

Είναι 1879. Είναι μόλις 21 ετών. Κανείς δεν του δείχνει τον δρόμο – τον χαράζει μόνος του.

Γεννημένος σαν σήμερα, 18 Ιουλίου 1858, στο Οσουίγκο της Νέας Υόρκης από Ιρλανδούς μετανάστες, ο ΜακΚόνελ προοριζόταν να γίνει δάσκαλος μαθηματικών. Σπούδασε στο Oswego State Normal School. Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια. Η εμπειρία του ως πλανόδιου πωλητή, του αποκαλύπτει ένα παράξενο μοτίβο: οι γυναίκες που του ανοίγουν την πόρτα δεν ενθουσιάζονται μόνο με τα βιβλία, αλλά με το μικρό μπουκαλάκι αρώματος που τους δίνει ως δώρο.

Και κάπως έτσι, ένα δευτερεύον τέχνασμα μετατρέπεται σε όραμα.

Και εγένετο…Avon

Το 1886, ο ΜακΚόνελ ιδρύει την California Perfume Company. Το όνομα δεν έχει σχέση με την Καλιφόρνια, αλλά με μια επιστολή φίλου που του περιγράφει την αφθονία λουλουδιών εκεί. Τα πρώτα αρώματα τα φτιάχνει στο σπίτι του και τα πουλά μαζί με τα βιβλία. Όταν τελικά οι πωλήσεις των καλλυντικών απογειώνονται, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα βιβλία.

Το εργοστάσιο στήνεται στο Σάφερν της Νέας Υόρκης, μια περιοχή που του θυμίζει την Έιβον της Αγγλίας – εξού και το νέο όνομα της επιχείρησης: Avon. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Ο ΜακΚόνελ αγαπάει τη λογοτεχνία, θαύμαζε τον Σαίξπηρ, ήθελε η εταιρεία του να κουβαλά κάτι διαχρονικό, πολιτισμένο, σχεδόν ποιητικό.

Αλλά η πραγματική καινοτομία του δεν είναι το άρωμα. Είναι ο τρόπος που το διανέμει. Αντί να στηθεί πίσω από έναν πάγκο, εμπιστεύεται τις γυναίκες – σε μια εποχή που ακόμη δεν έχουν ούτε ψήφο. Δημιουργεί ένα δίκτυο από πόρτα σε πόρτα, εκπαιδεύει γυναίκες πωλήτριες, τους δίνει προϊόντα, προμήθειες, ανεξαρτησία.

30.000 γυναίκες ως αντιπρόσωποι της εταιρείας

Η ιδέα εκτοξεύεται. Μέσα σε 12 χρόνια, 5.000 γυναίκες αντιπροσωπεύουν την εταιρεία. Μέχρι τη δεκαετία του ’30, ο αριθμός φτάνει τις 30.000. Η Avon γίνεται μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που θεμελιώνεται πάνω στη γυναικεία εργασία, προσφέροντας ευκαιρίες σε νοικοκυρές, ανύπαντρες μητέρες, χήρες, κορίτσια της υπαίθρου – σε γυναίκες που δεν είχαν τίποτα άλλο παρά τη φωνή και τη φιλοδοξία τους.

Ο ίδιος ο ΜακΚόνελ δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει να επεκτείνει την εταιρεία, να επενδύει σε παρακλάδια, να ιδρύει θυγατρικές σε ΗΠΑ και Καναδά, να εξαγοράζει εργαστήρια και να διαμορφώνει το πρότυπο της σύγχρονης εταιρείας καλλυντικών. Παράλληλα, ιδρύει τράπεζες, ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτεί σχολεία, γίνεται πρότυπο του Αμερικανού επιχειρηματία που δεν σκέφτεται μόνο το κέρδος αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Η κληρονομιά που άφησε πόρτα – πόρτα

Πεθαίνει το 1937, σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας την Avon στα χέρια του γιου του. Δεν έγινε ποτέ δάσκαλος τάξης, αλλά δίδαξε με το έργο του τι σημαίνει διορατικότητα, αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στους άλλους.

Η Avon παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες ομορφιάς στον κόσμο. Αλλά το πραγματικό της αποτύπωμα δεν είναι σε μπουκαλάκια και καταλόγους – είναι στις ζωές των γυναικών που πήραν στα χέρια τους το τιμόνι του δικού τους μέλλοντος.

Γιατί ο Ντέιβιντ Χολ ΜακΚόνελ δεν πούλησε απλώς άρωμα. Πούλησε ελπίδα, δύναμη και προοπτική – με μια ιδέα που γεννήθηκε στην πόρτα ενός σπιτιού.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-