Προκαλεί ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που ο 1 στους 2 εργαζόμενους δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, ενώ το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη 13η ώρα υπερωρίας στον ίδιο εργοδότη.
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά –όπως τα χαρακτήρισε– αποτελέσματα από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τον μήνα Μάιο.
«Τα στοιχεία από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τον μήνα Μάιο είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μόνο στον τομέα του τουρισμού οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 1000%. Αυξήθηκαν δηλαδή 10 φορές. Νόμιμες υπερωρίες, οι οποίες δηλώνονται κανονικά. Πληρώνονται κανονικά και προφανώς καταβάλλονται και οι εργοδοτικές εισφορές. Εδώ κάτι αλλάζει», είπε προκλητικά και με περίσσιο θράσος ο πρωθυπουργός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα για τις συνθήκες εργασίας και το κυβερνητικό έργο. «Παρά τη μιζέρια και την γκριζίλα, κάτι αλλάζει στην Ελλάδα στον χώρο της εργασίας», είπε πρόσφατα, σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας, αναμασώντας το ίδιο ακριβώς αφήγημα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αποδόμησε πλήρως τους όποιους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, αναδεικνύοντας το σύγχρονο ελληνικό εργασιακό «κάτεργο» που μεταξύ άλλων εμπεριέχει πολλές περιπτώσεις απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινές βάρδιες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και ξεχείλωμα των ωραρίων κατά τις ανάγκες του εργοδότη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα ήρθε πέρυσι δεύτερη από το τέλος, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά (58,2%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας τους περισσότερους νέους 15 έως 24 ετών απασχολούμενους σε ασυνήθιστα ωράρια. Στέφθηκε επίσης «πρωταθλήτρια» στη συστηματική εργασία το Σαββατοκύριακο (32,3%), απέχοντας σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22,4%).
Μάλιστα, τη στιγμή που ο 1 στους 2 εργαζόμενους δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, η ελαστική, υπερωριακή δουλειά απογειώνει το εργασιακό burnout, καθώς τα εξαντλητικά και μεταβαλλόμενα ωράρια εργασίας υποθηκεύουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή και την υγεία των εργαζομένων, ενώ οι χαμηλοί μισθοί -χαμηλότεροι σε όλη την ΕΕ- μπροστά στο κόστος ζωής οδηγούν κυριολεκτικά στη φτωχοποίηση.
Όλα αυτά ενώ το υπουργείο Εργασίας προωθεί νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση ή μείωση στον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας. Στην πράξη νομιμοποιεί τη 13η ώρα υπερωρίας στον ίδιο εργοδότη (κατά τα πρότυπα της ισχύουσας ρύθμισης για απασχόληση σε δύο εργοδότες που ίσχυε μέχρι σήμερα), την εργασία-λάστιχο σε εβδομαδιαία βάση όλο τον χρόνο, κατακερματίζει την ετήσια άδεια αναψυχής, οδηγώντας σε ωράρια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
Πάντως, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, επιμένει ότι το νομοσχέδιο «προέρχεται από την αγορά», αλλά «προστατεύει τον εργαζόμενο».