Σύμφωνα με το συμπέρασμα που ήρθε το φως της δημοσιότητας, οι διακόπτες που ρύθμιζαν την τροφοδοσία με καύσιμα των δυο κινητήρων του Boeing 787 της εταιρείας Air India το οποίο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του τη 12η Ιουνίου, είχαν γυριστεί στη θέση «διακοπή» («cutoff»).
Στο ηχητικό που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές από το πιλοτήριο ο ένας πιλότος ρωτάει τον άλλον διατί «έκανε την διακοπή», με τον δεύτερο να απαντά ότι δεν την έκανε. Η ηχογράφηση δεν διευκρινίζει ποιος είπε τι. Κατά τη στιγμή της απογείωσης, ο συγκυβερνήτης πετούσε το αεροσκάφος ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε.
Οι διακόπτες επέστρεψαν στην κανονική τους θέση πτήσης μετά από λίγα δευτερόπεπτα, ενεργοποιώντας την αυτόματη επανέναρξη του κινητήρα. Κατά τη στιγμή της συντριβής, ο ένας κινητήρας ανακτούσε άμποσμα ενώ ο άλλος είχε ξανανάψει, αλλά δεν είχε επιπλέον ανακτήσει ισχύ.
Οι προβληματισμοί των ειδικών
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς σύμφωνα με το BBC είναι ότι η μεταγωγή στη θέση «αποκοπής» είναι μια κίνηση που συνήθως γίνεται μόνο μετά την προσγείωση.
Οι ερευνητές λένε ότι οι διακόπτες καυσίμου με μοχλό ασφάλισης έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την τυχαία ενεργοποίηση. Όπως λένε πρέπει να τραβηχτούν προς τα πάνω για να ξεκλειδώσουν πριν αναποδογυρίσουν, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, κάτι που τους καθιστά εξαιρετικά αξιόπιστους.
«Θα ήταν ωσπεράν αδύνατο να τραβήξουμε και τους 2 διακόπτες με μια μόνο κίνηση του ενός χεριού, και αυτό καθιστά απίθανη την τυχαία ενεργοποίηση», δήλωσε στο BBC ένας ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων με έδρα τον Καναδά, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αν ένας από τους πιλότους ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο των διακοπτών, σκόπιμα ή όχι, «εγείρει το ερώτημα: γιατί... να τραβήξουμε τους διακόπτες στη θέση απενεργοποίησης», δήλωσε ο Σον Προυτσνίκι, πρώην ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων και γνώστης στην αεροπορία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Ήταν σκόπιμο ή αποτέλεσμα σύγχυσης; Αυτό φαίνεται απίθανο, καθώς οι πιλότοι δεν ανέφεραν τίποτα ασυνήθιστο. Σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο πιλοτήριο, οι πιλότοι μπορεί να πατήσουν αλόγημα κουμπιά ή να κάνουν λανθασμένες επιλογές, αλλά δεν υπήρξε καμία φανέρωση για μια τέτοια κατάσταση εδώ, ούτε καμία συζήτηση που να υποδηλώνει ότι οι διακόπτες καυσίμου επιλέχθηκαν κατά λάθος. Αυτού του είδους το αλόγημα συνήθως δεν συμβαίνει χωρίς κάποιο εμφανές πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ο Πίτερ Γκέλτζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ, εξέφρασε παρόμοια άποψη: «Το εύρημα είναι πολύ ανησυχητικό - ότι ένας πιλότος έκλεισε τον διακόπτη καυσίμου μέσα σε δευτερόλεπτα από την πτήση».
«Πιθανότατα υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία στον καταγραφέα φωνής του πιλοτηρίου από όσα έχουν κοινοποιηθεί. Ένα μόνο σχόλιο όπως «γιατί έκλεισες τους διακόπτες» δεν είναι αρκετό», είπε.
«Οι νέες λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι κάποιος στο πιλοτήριο έκλεισε αυτές τις βαλβίδες. Το ερώτημα είναι, ποιος και γιατί; Και οι 2 διακόπτες απενεργοποιήθηκαν και στη συνέχεια επανεκκινήθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο καταγραφέας φωνής θα αποκαλύψει περισσότερα: προσπαθούσε ο πιλότος να επανεκκινήσει τους κινητήρες ή αυτός που παρακολουθούσε;», διερωτάται.
Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν στο εξής: Ότι χρειάζεται καταφανής φωνητική αναγνώριση, ένα πλήρες αντίγραφο του πιλοτηρίου με ετικέτες ηχείων και μια επακριβής διάβασμα όλων των επικοινωνιών από τη στιγμή που το αεροπλάνο ζαπογειώθηκε ως τη στιγμή της συντριβής του για να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για α αίτια της τραγωδίας.